Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 24 και 48 δόσεις

  • newsroom


Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις 24 και ποιοι στις 48 δόσεις - 550 αιτήσεις οφειλετών μέσα στην πρώτη μισή ώρα

Άνοιξε λίγο μετά τις 7 το βράδυ της Τετάρτης η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (aade.gr) για τις 24 ή και έως 48 δόσεις στην εφορία, όπου μισή ώρα μετά και πριν καλά καλά γίνει γνωστή η είδηση, δέχτηκε 550 αιτήσεις από οφειλέτες.

Όπως έγραφε το πρωί το NM την ευκαιρία αυτή για να διπλασιάσουν τις 12 – 24 δόσεις που ίσχυαν ως τώρα  ανέμεναν εδώ και μήνες οι περίπου 700.000 οφειλέτες της εφορίας που μπήκαν στην έκτακτη ρύθμιση με 120 δόσεις τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά πρόλαβαν ήδη και δημιούργησαν νέες τρέχουσες οφειλές, οπότε κινδυνεύουν να χάσουν και τη ρύθμιση για τα παλαιά χρέη αν δεν βάλουν «σε σειρά» τα νέα!

Μεταπηδώντας στις 24 δόσεις μπορούν να πληρώνουν τα μισά κάθε μήνα από όσα πλήρωναν με τις 12 δόσεις στην εφορία. Έχουν έτσι κάθε λόγο να προλάβουν να ενταχθούν πριν αλλάξει ο μήνας και χάσουν τα πάντα, αν βγουν ληξιπρόθεσμοι από 1ης Μαρτίου για νέες οφειλές που άφησαν απλήρωτες μετά την 1η Νοεμβρίου 2019.

Οι 24 δόσεις γίνονται πλέον καθεστώς και μπορούν να ενταχθούν:

– όσοι κάνουν για πρώτη φορά ρύθμιση από σήμερα και μετά
– όσοι έκαναν ρύθμιση με 12 δόσεις πριν ή μετά την 1/11/2019,καθώς μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα με 24-48 δόσεις
– και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προαιρετικά

Επιπλέον, σε έως και 48 δόσεις μπορούν να υπαχθούν:
– έκτακτες οφειλές από κληρονομιές και ελέγχους
– 77.500 ΑΦΜ (συνταξιούχων κυρίως) με αναδρομικά εκκαθαριστικά φορολογικού έτους 2014 και πριν

Προσοχή:

– Εξαιρούνται όσες οφειλές ήταν σε ρύθμιση με 12-120 δόσεις την 1/11/2019
– Απαιτείται πλήρης δήλωση περιουσιακών στοιχείων
– Ελάχιστη δόση 30 €/μήνα ή 1%-4% του εισοδήματος (αναλόγως οικογενειακής κατάστασης)
– Απαιτείται η εξόφληση α΄δόσης εντός τριημέρου
– Ορίζεται «αλμυρό» επιτόκιο 5% -6,5% για πάνω από 12 ή 24 δόσεις
– Προσφέρεται επιστροφή 25% των τόκων για όσους φανούν συνεπείς ως το τέλος της ρύθμισης.

Όσοι μπουν στη ρύθμιση, γλιτώνουν τις κατασχέσεις εάν και εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει. Αντιθέτως (και αντίθετα από την έκτακτη ρύθμιση με τις 120 δόσεις) αν έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δεν αίρονται αλλά συνεχίζουν να επιβάλλονται παρά την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ εντάσσονται σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Για φόρους από έκτακτη αιτία όπως κληρονομιάς ή μετά από έλεγχο, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Τι δήλωσε ο υπυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

Η λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών, που προβλέπει δυνατότητα ρύθμισης σε 24 ή 48 δόσεις, σηματοδοτεί την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Αυτό αναφέρει σε δήλωση του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αφορμή το γεγονός ότι άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, από σήμερα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα:

1ον) Να ρυθμίσουν σε 24 μηνιαίες δόσεις, οφειλές που προέρχονται από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019.

2ον) Να ρυθμίσουν σε 24 μηνιαίες δόσεις όλες τις παλιές τους οφειλές, που προέρχονται από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους, ή μέχρι και 48 μηνιαίες δόσεις οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία, δηλαδή από φόρο κληρονομιάς ή φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσες οφειλές είχαν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ, ενώ όσοι οφειλέτες είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει συνολικά το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 24- 48 δόσεων