Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης «κηρύχθηκε» χθες με αφορμή τη διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που αναμένεται να ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορήθηκε ότι «πλειοδότησε» αυξάνοντας υπερβολικά τον κατώτατο μισθό κατά 11%  τον Φεβρουάριο του 2019, ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα θα καταθέσει  πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε «αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τον  τρόπο που προσπαθεί για μία ακόμα φορά να εξαπατήσει τους εργαζόμενους υποσχόμενος αυξήσεις με χρήματα του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα, μετατρέποντας την διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού σε προϊόν δημοπρασίας. Είναι ο ίδιος που ένα χρόνο πριν, εκθείαζε το νόμο 4172/13 , τον οποίο και χρησιμοποίησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα,όμως, θέλει να καταργήσει.»

«Ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2013 – συνεχίζει η ανακοίνωση του κ. Βρούτση-θέτοντας κανόνες και διαδικασίες τεκμηριωμένης επιστημονικής ανάλυσης και συλλογικών διαπραγματεύσεων που συνέδεε την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση και κυρίως τις αντοχές της εθνικής οικονομίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού.»

Την ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας σχολίασε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου η οποία ανέφερε:

«”Αντιεπιστημονική” για τον κ. Βρούτση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% φέτος και 7,5% το 2021.Αντιθέτως, η μείωσή του εν μία νυκτί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους βασιζόταν σε πλούσια βιβλιογραφία. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις τι εννοεί. Ο κύριος υπουργός μπορεί να άργησε αλλά έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Οι αυξήσεις μισθών είναι αντιεπιστημονικές και οι μειώσεις επιστημονικές».