Σε παρουσίαση της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως «κλείδωσε» μέσα απ’ τα περιφερειακά συνέδρια και όχι μόνο θα προβεί αύριο ο Αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομίας από σήμερα θα αναρτήσει αναλυτικά τα πεπραγμένα αλλά και τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο των 142 δράσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής. Παράλληλα, όπως δηλώνει ο κ. Δραγασάκης, το υπουργείο σχεδιάζει τη νέα Προγραμματική Περίοδο, με ορίζοντα τη δεκαετία 2020-2030.

«Σε μια εποχή έντονης διεθνούς ρευστότητας, διεύρυνσης των ανισοτήτων και εμπορικών πολέμων, ο εθνικός σχεδιασμός αποτελεί στοιχειώδη πολιτική υποχρέωση και καθήκον προς τους πολίτες και τις επόμενες γενιές. Διότι ο Εθνικός Δημοκρατικός Σχεδιασμός συνιστά ένα απαραίτητο εργαλείο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Αποτελεί, έτσι, άμυνα της χώρας στην αβεβαιότητα και σε εξωγενείς κινδύνους, ανάχωμα στην ασυδοσία των συμφερόντων, ασπίδα στα χέρια της κοινωνίας και ειδικά των αδυνάμων απέναντι τόσο σε αυθαιρεσίες των εξουσιών, όσο και στις αποτυχίες των αγορών», σημειώνει σε δήλωση του ο κ. Δραγασάκης. Και συμπληρώνει: «η ελληνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες κατάρτισε την ‘Αναπτυξιακή Στρατηγική για το Μέλλον’, που αποτελεί ένα βήμα προς τον Εθνικό Δημοκρατικό Σχεδιασμό και γέφυρα μετάβασης από τα μνημόνια, δηλαδή τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, στη φάση της παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη από τις εξαγγελίες που έγιναν στα περιφερειακά συνέδρια, οι 89 αφορούσαν αντικείμενα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι 60 δράσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί, 11 υλοποιούνται και 18 Βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για να υλοποιηθούν. Συνεπώς, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ήδη ολοκληρώσει πάνω από το 67% όλων των δράσεων που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στο σύνολο των Συνεδρίων και το αφορούν.

Κατά τον κ. Δραγασάκη «στόχος της Αναπτυξιακής Στρατηγικής δεν είναι η αναπαραγωγή του πριν από την κρίση καθεστώτος ή απλώς η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά ο μετασχηματισμός του παραγωγικού υποδείγματος και η μετάβαση σε ένα μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης, δίκαιης, βιώσιμης και ανθεκτικής, έναντι εξωγενών αναταράξεων και κινδύνων».

Κεντρικές προτεραιότητες του σχεδίου που θα παρουσιαστεί αύριο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι:
– Η ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη σε ανανεωμένη βάση και με ολιστικό περιεχόμενο (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό).
– Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η συνολική τόνωση της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας.
– Η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας και η δραστική μείωση της ανεργίας.
– Η συγκρότηση του νέου Κοινωνικού Κράτους και η καταπολέμηση των ανισοτήτων.
– Η ριζική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων, της βαριάς κληρονομιάς της κρίσης, αλλά και η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Για την ανάρτηση του σχεδίου στην ιστοσελίδα του υπουργείου ο αντιπρόεδρος τονίζει ότι έτσι είναι προσιτό στους πολίτες και στον έλεγχο της κοινωνίας, λειτουργώντας έτσι ως μέσο παρακολούθησης και ως διαρκής δημόσια λογοδοσία. Με τον τρόπο αυτό, λέει ο κ. Δραγασάκης, οι δράσεις που αναφέρονται αποκτούν αυξημένη δεσμευτικότητα και η κάθε απόκλιση πρέπει να αιτιολογείται. «Είναι ένα μικρό βήμα για ένα μεγάλο στόχο, που αφορά στην αξιοπιστία της πολιτικής», σημειώνει ο κ. Δραγασάκης, καταλήγοντας: «Κλειδί για αυτό δεν είναι η εξαγγελία, αλλά η συγκεκριμενοποίηση, η δεσμευτικότητα, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της υλοποίησης των στόχων που τίθενται».

Τέλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει πως παράλληλα σχεδιάζεται η νέα Προγραμματική Περίοδο, με ορίζοντα τη δεκαετία 2020-2030. «Στόχος θα είναι οι μεγάλοι μετασχηματισμοί που θα προετοιμάσουν την κοινωνία να ξεφύγει οριστικά από τις παθογένειες του παρελθόντος και τα τραύματα της κρίσης, να σχεδιάσει με αυτοπεποίθηση το μέλλον και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ανακύπτουν από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την κλιματική αλλαγή, τη μείωση των ανισοτήτων και των αρνητικών δημογραφικών τάσεων», τονίζει σχετικά.

Ακολουθεί το ενημερωτικό δελτίο 153 σελίδων με τις δράσεις του Υπουργείου Οικονομίας