Tο Newmoney παρουσιάζει την πρόταση της Κομισιόν για ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάκαμψης και ένα 7ετή προϋπολογισμό που «θα βοηθήσει την ΕΕ να επανέλθει ισχυρότερη μετά την κρίση».

Το σχέδιο, που θα αποτελέσει βάση συζήτησης/συμφωνίας στη σημερινή σύνοδο κορυφής, συγκεράζει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τους τρεις πυλώνες στήριξης που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup, εντάσει το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέφερε το Eurogroup ενώ περιγράφει ένα πλάνο ανάκαμψης για την επόμενη επταετία.

Ο ρόλος του ευρω-προϋπολογισμού

Η Κομισιόνπροτείνει να ενισχυθεί ο ευρω-προϋπολογισμός MFF για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Αυτό θα γίνει με την ένταξη σε αυτό ενός ταμείου ύψους 300 δισεκ. το οποίο θα είναι προσωρινό και στοχευμένο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι εκταμιεύσεις θα είναι εμπροσθοβαρείς για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες της πίεσης.

Ένα εργαλείο–κλειδί θα είναι ένα εργαλείο ‘ανάκαμψης και ανθεκτικότητας’ το Recovery and Resilience Facility.

Αυτό προτείνεται να προικοδοτηθεί με 200 δισεκ. Ευρώ για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των προγραμάτων ανάκαμψης των χωρών μελών. Αυτό το ταμείο προτείνεται να λειτουργήσει από την πρωτοχρονιά του 2021.

Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει να μεταφερθούν 50 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Συνοχής (από τα έτη 2021 και 2022) στη στήριξη της απασχόλησης, των συστημάτων υγείας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό με τις εθνικές δαπάνες, θα μπορούσε να προκύψει επιπλεόν δαπάνη 150 δισ. την επόμενη διετία.

Η Κομισιόν επίσης προτείνει δυο πανευρωπαικά ταμεία για τη στήριξη της εσωτερικής αγοράς. Το πρώτο θα έχει ως στόχο τη γρήγορη αποκατάσταση των κεφαλαίων των εταριών και το δεύτερο θα έχει ως στόχο τη δημιουργιά ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτά τα δύο ταμεία θα είναι σε θέση να κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 400 δισ. συνολικά ενώ οι χώρες μέλη θα μπορούν να τα ενισχύσουν περαιτέρω ωστε να αυξήσουν τη δύναμη πυρός τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει και θεσμικές προτάσεις, όπως τη δημιουργία προγραμμάτων που θα φτιάξουν υποδομές έκτακτης ανάγκης για μελλοντικές κρίσεις, τη μετονομασία και InvestEU σε RecoveryEU και τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του.

Συνολικά η Επιτροπή εκτιμά ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν ως και δύο τρισ. ευρώ επενδύσεων και δαπανών σε επίπεδο ΕΕ, με εμπροσθοβαρή χαρακτήρα.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί

Το σχέδιο, προτείνει η Κομισιόν, θα χρηματοδοτηθεί μέσα από ένα προσωρινό Εργαλείο Ανάκαμψης (Recovery Instrument, RI) αλλά και από πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Το RI θα έχει ημερομηνία λήξεως, θα λειτουργήσει στη βάση του άρθρου 122.1 και θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει 320 δισ από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ.

Περίπου το μισό από αυτό το ποσό θα είναι δάνεια στις χώρες μέλη.

Το υπόλοιπο θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό και θα αποπληρωθεί από τις χώρες μέλη μετά το 2027, σε ένα μακρύ χρονικό ορίζοντα – ή θα αποπληρωθεί από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο μέλλον από έσοδά του. Αυτό θα επιβεβαιωθεί με δήλωση των ηγετών, μόλις αποφασιστεί. Οι ηγέτες θα επανεξετάσουν το θέμα το 2024 για να πάρουν τελικές αποφάσεις.

Το Εργαλείο Ανάκαμψης (RI) και οι ροές του (χρηματοδότηση και πληρωμές) θα εμφανίζονται διακριτά στον προϋπολογισμό για να υπογραμίζουν τον προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα και για να παρέχουν διαφάνεια.

Κυρίως για να ικανοποιήσουν Ολλανδούς και Γερμανούς ψηφοφόρους

Ανάκαμψη σε τιμή ευκαιρίας…

Η Κομισιόν λέει ότι τα επιπλέον χρήματα που θα πρέπει να καταβάλλουν οι χώρες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι λίγα σε σχέση με το μέγεθος της φιλοδοξίας της παρέμβασης: οι εισφορές θα είναι μικρότερες από την πρόταση του 2018, και κάτω από τη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου.

Το χρονοδιάγραμμα;

Η Κομισιόν καλεί τους ηγέτες να εγκρίνουν τις προτάσεις της και τα νομικά κείμενα ως τον Ιούνιο, ;vστε το Εργαλείο Ανάκαμψης και ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός να μπουν σε λειτουργία από την 1η Ιαν. 2021.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κομισιόν θα παρουσιάσει πιο αναλυτικά τις προτάσεις της μέσα στο Μάϊο.