«Στο ζύγι» βάζει η κυβέρνηση τα 841 «έκτακτα μέτρα» που συνολικά έχει λάβει από τις 25 Φεβρουαρίου έως και 3 Οκτωβρίου, σε 59 κατηγορίες και κλάδους (βάσει ΚΑΔ ή άλλων κριτηρίων) για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19.

Σε συνεννόηση με τους Θεσμούς, τα «έκτακτα μέτρα» αποσύρονται και συγχωνεύονται σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν και πέραν του Κορωνοϊού. Ηδη για το 2021 προβλέπονται 22 νέες φοροελαφρύνσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ , όπως η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα ή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κλπ

Στον αντίποδα, εξετάζεται από την πανσπερμία των εκτάκτων μέτρων, ποια πρέπει να καταργηθούν την επόμενη μέρα της κρίσης. Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιγράφονται μέτρα ταμειακού κόστους 15,5 δισ. ευρώ για την μεγάλη κρίση και το γενικό lockdown το 2020, αλλά μόλις 2,383 δισ. για το 2021.

Ποια θα είναι η τύχη των μέτρων που γνωρίσαμε όμως, το 2021;

Αυτό που δεν δείχνει το Προσχέδιο αλλά θα αποτυπωθεί εναργέστερα στην Εισηγητική του νέου Προϋπολογισμού του 2021 σε περίπου 40 μέρες από σήμερα, είναι:

1. Στα μέτρα του 2021, εκτός από τα 2,3 δισ. θα πρέπει να προστεθούν επίσης έως και 5,5 δισ. θα έρθουν από την ΕΕ και θα χρηματοδοτήσουν δράσεις απασχόλησης ή στήριξης ανέργων και επιχειρήσεων. Άλλα 3,2 δισ. ευρώ θα είναι και το αποθεματικό εκτάκτου ανάγκης για ενδεχόμενο υποτροπής της κρίσης –και όχι μόνον. Συνολικά το «οπλοστάσιο» για το 2021 φτάνει στα 11 δισ. ευρώ, έναντι 15,5 δισ.

2. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλαδή εφόσον δεν υπάρξει ξανά lockdown και ο Τουρισμός φτάσει στο 60% του 2019 (φέτος ήταν στο 20%) θα αποσύρονται μέτρα στήριξης από αυτά που ήδη έχουν (εγκατα-) ληφθεί, όπως ήταν –για παράδειγμα- η έκπτωση 25% για όσους πληρώνουν στην ώρα τους, ή αναστολές πληρωμών φόρων και εισφορών, αποζημιώσεις για υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων κλπ.

Ειδικότερα:

– αναστολή πληρωμών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες: κόστισαν 512 εκατ. ευρώ εφέτος στα δημόσια ταμεία. Η πρόβλεψη είναι ότι το 1/3 σχεδόν (154 εκατ. ευρώ) μεταφέρονται το 2021. Το σχέδιο προβλέπει νέα ρύθμιση χρεών, που μπορεί να μεταφέρει για αργότερα και αυτές τις πληρωμές.

– αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Φέτος οι απώλειες ήταν 173 εκ. ευρώ αλλά και από αυτά το 2021 προϋπολογίζεται να εισπραχθούν μόλις 52 εκ. ευρώ

– αναστολή πληρωμών των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που γλίτωσαν φέτος 315 εκ. ευρώ αλλά θα πληρώσουν 95 εκατ. ευρώ επιπλέον το 2021.

– κάλυψη από το κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή, με κόστος 624 εκατ. ευρώ που θα περιορισθεί στα 37 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.