Σε ένα αιχμηρό editorial η πιο αξιόπιση οικονομική επιθεώρηση του πλανήτη κάνει έκκληση στην Ευρώπη να διευθετήσει το χρέος της Ελλάδας  μια και καλή και ζητά από τους Ευρωπαϊους δανειστές και συγκεκριμένα τους Βόρειους, να εγκαταλείψουν τις ψηφοθηρικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας – όπως αυτές αντανακλώνται στην μεταμνημονιακή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της

«Η συμφωνία ήταν σχεδιασμένη να δείχνει σκληρή ώστε να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ευρώπη που σιχαίνονται την ιδέα να ξελασπώνουν τους Νότιους αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ακραία μη ρεαλιστική, γράφει η εφημερίδα.  «Εχει έρθει η ώρα να σταματήσει η υποκρισία και να γίνει η διευθέτηση των οικονομικών της Ελλάδας μια και καλή».

Ο Economist αναφέρει πως είναι κοινό μυστικό ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας είναι για το θεαθήναι:

«Μόνο μια χούφτα από χώρες έχουν καταφέρει τέτοιο άθλο και οι περισότερες ήταν πλούσιες σε φυσικούς πόρους και ευημερούσες.
Το να αναμένει κανείς από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε έναν τέτοιο δημοσιονομικό μαζοχισμό για τέσσερις δεκαετίες δεν είναι λογικό Όπως επισημαίνει και το IMF τελικά θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Και καθώς η οικονομία παραμένει πιεσμένη το επιχείρημα για δημοσιονομική χαλάρωση τώρα, είναι ισχυρό Οι τιμωρητικοί όροι της συμφωνίας του 2018 αντανακλούν έλλειψη εμπιστοσύνης».

Ο Economist εκτιμά ότι πρέπει να γυρίσει η σελίδα στο θέμα εμπιστοσύνης και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

«Όταν οι Έλληνες ψήφισαν τον Ιούνιο τον κ. Μητσοτάκη που υποσχέθηκε μια μεταρρυθμιστική πλατφόρμα γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό. Οι πιστωτές θα πρέπει να το πάρουν ως δείγμα καλής πίστης, θα πρέπει επίσης να θέσουν έναν νέο στόχο- ότι σε αντάλλαγμα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει μια διαγραφή χρέους αρκετά μεγάλη που θα της επιτρέπει να εξυπηρετεί τα χρέη της χωρίς να χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα

Πάντως η εφημερίδα επισημαίνει και στην ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει καθυστερήσει να τιμήσει την υποχρέωσή του για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια. Έχει κερδίσει τη λαϊκή στήριξη και έχει εντυπωσιάσει τις αγορές. Το σπρεντ των ομολόγων με τα γερμανικά έχει μειωθεί στο μισό φέτος. Πρέπει να πείσει τους Βορείους ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει με το σπαθί της την ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κρατούν πίσω την οικονιμία. Για 10 χρόνια κυβερνήσεις και πιστωτές απλώς “κλωτσούσαν την μπάλα παρακάτω”. Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα».