“Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο σε εποχικά διορθωμένους όρους, ενώ σε τριμηνιαία ανάγνωση αυξήθηκε κατά 2,3%, παρότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν υπό μερικό lockdown”, επισημαίνει η Axia.

Η ισχυρή επίδοση οφείλεται κυρίως στην ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ξεπέρασε αυτόν των εξαγωγών για την περίοδο ενώ και ο μέσος πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 7,4%.

Οι σταθερές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τους αντίθετους ανέμους που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως στην ενέργεια. Για το υπόλοιπο του έτους, αν και το αντίξοο περιβάλλον λογικά θα συνεχίσει να υφίσταται, η Axia τονίζει την άνοδο από τον τουρισμό (ενδεχομένως ο ελληνικός τουρισμός θα μπορούσε να πλησιάσει κοντά στα επίπεδα του 2019), την έναρξη ορισμένων μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων που δημοπρατήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς και τις επενδύσεις που σχετίζονται με τα κονδύλια του ΤΑΙΠΕΔ που αρχίζουν σταδιακά να διοχετεύονται στην οικονομία.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω των πιθανών επιπτώσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και των τιμών της ενέργειας. Για το 2022, οι τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,1% (έναντι 4,5% στον προϋπολογισμό του 2022), ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της τον Μάιο του ’22 κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,5% (έναντι 4,9% τον Φεβρουάριο του 2022).

Οι επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν σημαντικά εκείνες της ΕΕ και της Ευρωζώνης (+5,2% και +5,1% ετησίως, +0,4% και +0,3% τριμηνιαίως, αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων έχουν αναθεωρηθεί. Για το σκοπό αυτό, για το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο -1,7% σε ετήσια βάση (έναντι -1,4%), για το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 15% σε ετήσια βάση (έναντι 15,1%), ενώ για το τρίτο τρίμηνο και το 4ο τρίμηνο του πέρυσι, ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση αναθεωρήθηκε στο 11,7% (έναντι 11,4%) και στο 8,1% (έναντι 7,7%), αντίστοιχα.

Όσον αφορά στους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% σε ετήσια βάση, σημειώνει:

· Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε αύξηση 10,5% σε ετήσια βάση, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

· Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σημείωσε αύξηση 12,7% σε ετήσια βάση.

· Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση, με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 2,5% σε ετήσια βάση και τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 23% σε ετήσια βάση.

· Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 17,5% σε ετήσια βάση με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 17,8% σε ετήσια βάση και τις εισαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 15,5% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμα: 

Μπάνια νωρίς (μήπως και έχουμε γεγονότα!) deal Interamerican – ΟΡΙΖΩΝ, κέρδη πολλά στον Αστέρα και τρελά Ποσειδώνια πάρτι

Το σχέδιο για το εργοστάσιο Λαδόπουλου που θα αλλάξει την Πάτρα

Στον δρόμο για το σφυρί και το κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά στην Αργολίδα