Στο σφυρί πρόκειται να βγάλει το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Eurobank το μοναδικό κτήμα των 1.332 στρεμμάτων στο Μετόχι Αργολίδας, το οποίο ανήκε στον αείμνηστο Δημήτρη Κοντομηνά.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανάρτησης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για το εκπληκτικό αρχοντικό του μεγαλοεπιχειρηματία στην Ύδρα, καθώς και αρκετών ακόμη πλειστηριασμών για σειρά περιουσιακών στοιχείων του.

Το απαράμιλλης ομορφιάς κτήμα στην Αργολίδα βρίσκεται απέναντι από την Ύδρα και όπως είχε αποκαλύψει η στήλη Dark Room, στις 26 Απριλίου 2021, η μοναδική αυτή ιδιοκτησία βγήκε προς πώληση μέσω γνωστού μεσιτικού γραφείου με τίμημα 30 εκατ. ευρώ.

Παρότι από πλευράς του μεσιτικού γραφείου φέρεται να έγιναν κρούσεις προς ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες δεν υπήρξε τελικά συμφωνία για την αγορά του.

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται ότι θα κινείται και η τιμή πρώτης προσφοράς στον επικείμενο πλειστηριασμό που προγραμματίζεται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι περιλαμβάνει το μυθικό κτήμα

Αυτό το μυθικό κτήμα στο Σκάλωμα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, χιλιάδες δένδρα κατοικία, μέχρι και ελικοδρόμιο.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα ακίνητο επιφάνειας 1.332 στρεμμάτων, στην περιοχή της Τροιζηνίας, κοντά στο 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ερμιόνης-Γαλατά, σε θέση από την οποία «αντικρύζει» την Ύδρα, ενώ απέχει μόλις 20 λεπτά από την Ερμιόνη.

Το ακίνητο έχει πρόσωπο στη θάλασσα και διαθέτει κτιριακό συγκρότημα – με πολυτελή βίλα – χτισμένο σχεδόν πάνω στην ιδιόκτητη παραλία. Αυτό το παραθαλάσσιο τμήμα καλύπτει έκταση 73.104 τ.μ., ενώ χωρίζεται από το υπόλοιπο που αναπτύσσεται προς το βουνό, από την επαρχιακή οδό.

Στο κτήμα έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και πολλά άλλα, ενώ διαθέτει μονοπάτια και είναι πλήρως περιφραγμένο.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό φάκελο του μεσιτικού γραφείου που παρεχόταν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, η έκταση περιλαμβάνει τέσσερις κατοικίες:

-Τη βίλα του κτήματος, επιφάνειας 260 τετραγωνικών μέτρων, με βοηθητικούς χώρους 86 τ.μ.

-Τη δεύτερη κατοικία επιφάνειας 85 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους 43 τ.μ.

-Την τρίτη κατοικία επιφάνειας 81 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 191 τ.μ.

-Την τέταρτη κατοικία επιφάνειας 153 τ.μ., με 15 τ.μ. βοηθητικούς χώρους.

Συνολικά, τα κτίσματα έχουν εμβαδόν 916 τ.μ., με κάποια από αυτά να χρησιμοποιούνται από το προσωπικό και τους εργάτες του κτήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι κατοικίες είναι πολυτελώς διαμορφωμένες, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα κατασκευής, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη διακόσμησή τους, ώστε να ταιριάζουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.

Ακόμη, το κτήμα διαθέτει απόλυτη αυτονομία, με δικές του πηγές νερού και γεωτρήσεις.

Το αρχοντικό της Ύδρας

Πριν από το κτήμα στο Μετόχι, νέο ιδιοκτήτη θα αναζητήσει το επίσης εκπληκτικό αρχοντικό του Δημήτρη Κοντομηνά στην Ύδρα, με την ανεμπόδιστη θέα στο λιμάνι του κοσμοπολίτικου νησιού. Εκεί όπου από νέος κατέφευγε σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Εκεί όπου, όταν έφυγε από τη ζωή, τον περασμένο Μάρτιο, εψάλη η εξόδιος ακολουθία, μια ημέρα πριν οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Οφειλέτιδα είναι η εταιρεία «Διευρωπαϊκή Επενδύσεων-Οικονομικοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων», που εδρεύει στο γνωστό συγκρότημα της Demco επί της Αττικής Οδού.

Η κατάσχεση έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2021 υπέρ της Eurobank για 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), η οποία είχε εγγράψει προσημείωση από το 2010 για 2,6 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός,- που αποκάλυψε το newmoney στις 28 Μαΐου-, έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου, με επισπεύδουσα τη Eurobank και τιμή πρώτης προσφοράς 2.055.000 ευρώ.

Αυτό το μοναδικής προβολής ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία της εταιρείας, δηλαδή του ίδιου του Κοντομηνά, από το 1995.

Το οικόπεδο, έκτασης 363,14 τ.μ., βρίσκεται στην περιοχή Κάβος και η οικία, κατά την αρχική της φάση αποτελείτο από έξι κύρια δωμάτια και λοιπά χρειώδη, επιφάνειας 230,22 τ.μ., με βοηθητικό χώρο επιφάνειας 69,50 τ.μ.

Με βάση τόσο την τελευταία, όσο και προηγούμενες εκθέσεις εκτίμησης, πρόκειται για πολυτελή μονοκατοικία, σε άριστη θέση στο λιμάνι της Ύδρας (πάνω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), η οποία έχει ανακαινιστεί με άριστης ποιότητας υλικά πρόσφατα και όπως διαπιστώθηκε κατά την επί τόπου αυτοψία διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις κατόψεις από τον φάκελο της οικοδομικής άδειας, αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες: 

-Στην πρώτη στάθμη περιλαμβάνει υδατοδεξαμενή βάσει εγκεκριμένων σχεδίων.

-Στη δεύτερη στάθμη υπάρχει κύριος χώρος 220,22 τ.μ., ενώ έχει δημιουργηθεί αποθηκευτικός χώρος επιφάνειας 5,25 τ.μ. κάτω από εξωτερική κλίμακα ανόδου στον όροφο, και ημιυπαίθριος χώρος επιφάνειας 45,40 τ.μ., με αυθαιρεσίες που έχουν τακτοποιηθεί.

-Στην τρίτη στάθμη βρίσκεται η κύρια κατοικία εμβαδού 227,74 τ.μ., όπου επίσης υπάρχουν υπό τακτοποίηση αυθαίρετες επεκτάσεις.

Η κατοικία αποτελείται από καθιστικό δίπλα στην αυλή, χώρο μεγάλης κουζίνας, βοηθητικό δωμάτιο, διάδρομο, λουτρό και τέσσερα master υπνοδωμάτια με προθάλαμο καθώς και μεγάλο στεγασμένο εξωτερικό διάδρομο. Η στάθμη αυτή κατά ένα μεγάλο τμήμα της δεν έχει φυσικό φωτισμό (λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους). Σε παραπάνω στάθμη περιλαμβάνει καθιστικό, τραπεζαρία, master υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και λουτρό, δύο βοηθητικά δωμάτια για ξενώνες, μικρή αποθήκη, και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον κάτω όροφο.

Έχει δάπεδα και εξωτερικά κουφώματα ξυλείας, ντουλάπια κουζίνας και λουτρά πολυτελούς κατασκευής και για τη θέρμανση και την ψύξη έχει τοποθετηθεί κεντρικός κλιματισμός.

Στην έκθεση τονίζεται ότι διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς το λιμάνι της Ύδρας, ενώ χαρακτηρίζεται ως «πολυτελώς ανακατασκευασμένη κατοικία συνολικής επιφάνειας 453,21 τ.μ.». Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ο άριστος βαθμός συντήρησης του κτιρίου (όσο αυτό ήταν εφικτό από την εξωτερική επιθεώρηση). Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, στο ακίνητο διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες για τις οποίες προκύπτει η υπαγωγή τους στις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων διατάξεις των σχετικών νόμων.

Τα assets που σταδιακά βγαίνουν στο σφυρί

Εκτός από τη δραματική περιπέτεια της υγείας του, που τον κράτησε μακριά από την ενεργό δράση τα τελευταία χρόνια, αυτός ο «μάγος των deals» και ολόκληρο το επιχειρηματικό και περιουσιακό του οικοδόμημα βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλα χρέη του παρελθόντος. Έτσι, μετά τη μεταβίβαση ορισμένων εταιρειών και την πώληση ακινήτων από την οικογένειά του, όλα τα υπόλοιπα τίθενται σταδιακά στο στόχαστρο των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, μετά τη συμφωνία πώλησης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA στον Όμιλο Βαρδινογιάννη το 2018, η Eurobank πέρυσι τον Ιούλιο πήρε στον έλεγχό της το πακέτο μετοχών ποσοστού 29,5% που είχε ο επιχειρηματίας στην εισηγμένη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Intertech.

Λίγες ημέρες αργότερα η τράπεζα έβγαλε στο σφυρί και τις μετοχές της Village Roadshow, από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις του. Ο πλειστηριασμός έγινε σε βάρος της εταιρείας του Demco λόγω ενεχύρου. Η ιστορία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η Intertel Services Συστήματα Ηλεκτρονικών και Επικοινωνίας Α.Ε., συμφερόντων του Κοντομηνά, εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 48 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παράλληλα, ορίστηκε ότι «οι πάσης φύσεως απαιτήσεις των ομολογιούχων κατά της εκδότριας και των εγγυητών, οι οποίες απορρέουν ή θα απορρεύσουν από αυτό -τις εξασφαλίσεις και τις ομολογίες- όπως απαιτήσεις από κεφάλαιο, τόκους κάθε είδους (ενδεικτικά υπερημερίας κ.ά.), εισφορές, φόρους, έξοδα και δαπάνες πάσης φύσεως», θα καλύπτονται από την εγγύηση της ΔΕΜΚΟ Επενδυτική και Εμπορική.

Ως βασική εξασφάλιση συνεστήθη ενέχυρο Α’ Τάξης επί 124.300 κοινών μετοχών της Village Roadshow, δηλαδή για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου αξίας 2.068.352 ευρώ, καθώς ήδη από τον Απρίλιο του 2010 η Intertel είχε συγχωνευτεί διά απορροφήσεως με τη Village Roadshow Οργάνωση και Εκμετάλλευση Επιχειρήσεων Κινηματογράφου και Ψυχαγωγίας Ελλάς Α.Ε., η οποία και τη διαδέχτηκε στις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και αυτές του δανείου.

Το 2013 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συγχωνεύτηκε από τη Eurobank, που  απέκτησε και το ενέχυρο με τις μετοχές της Village Roadshow. Έτσι, στις 8 Ιουλίου 2021 η τράπεζα έδωσε εντολή επίσπευσης του πλειστηριασμού και οι μετοχές της Village Roadshow, βγήκαν στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς και κατακύρωσης στις 994.400 ευρώ.

Λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή ο Δημήτρης Κοντομηνάς, συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου, βγήκε σε πλειστηριασμό από την Intrum και η Mediterra Οινοποιητική, που άλλαξε χέρια με μόλις 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 1.570.001 ευρώ. Ήταν από τις αγαπημένες επενδύσεις του μεγαλοεπιχειρηματία, καθώς υπήρξε λάτρης του καλού κρασιού.

Η κατάσχεση έγινε τον Μάιο του 2019 και από πέρυσι προγραμματίστηκε αρκετές φορές να βγει σε πλειστηριασμό, χωρίς αυτός να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους. Τελικά τον περασμένο Μάρτιο βγήκε στο σφυρί όλο το βιομηχανικό συγκρότημα της Mediterra Οινοποιητική – Creta Olympias Α.Ε. στην Κρήτη.

Διαβάστε ακόμα:

Η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο ανοίγει «παράθυρο» για νέα μέτρα στα καύσιμα

Μπάνια νωρίς (μήπως και έχουμε γεγονότα!) deal Interamerican – ΟΡΙΖΩΝ, κέρδη πολλά στον Αστέρα και τρελά Ποσειδώνια πάρτι

Το σχέδιο για το εργοστάσιο Λαδόπουλου που θα αλλάξει την Πάτρα