Οικονομία

Αξιωματούχος ΕΕ: Κινδυνεύει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

  • newsroom


«Είναι μέρος της συμφωνίας» του 2018» - «Καμπανάκι» για την επίτευξη του στόχου λόγω των παροχών Τσίπρα

O στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, ενόψει του σημερινού Eurogroup που ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

Ο ίδιος τόνισε ότι γνωρίζει πως πολλά κόμματα στην Ελλάδα έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον στόχο, ωστόσο ήταν μέρος της συμφωνίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα στείλει το Eurogroup προς τη νέα κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν είναι ορθό να στείλουμε μήνυμα σε μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα ορκιστεί, αυτά θα τα δούμε πιο αναλυτικά τον Σεπτέμβρη». Οι υπουργοί Οικονομικών, τόνισε, θα συζητήσουν την έκθεση της Κομισιόν, στην οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις», «αντιστροφή μεταρρυθμίσεων με μέτρα που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση» και ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 και το 2020 είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί.

«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί. «Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι με τον νέο υπουργό Οικονομικών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και ένα Euro Working Group πριν από αυτό «αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να πει περισσότερα», κατέληξε.

 

 

Απόρρητο Απόρρητο