Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κινητήριο μοχλό για την υλοποίηση σημαντικών κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας αποτελεί η απόφαση δύο τραπεζικών γιγάντων από τη Χώρα του Κόκκινου Δράκου να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν στο «business stories» υψηλόβαθμες τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές.

  • Πρόκειται για:
    Την Bank of China, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα και την όγδοη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση του κόσμου, με υπό διαχείριση κεφάλαια 3,24 τρισ. δολαρίων, η οποία αποκτά υποκατάστημα στις αρχές της λεωφόρου Μεσογείων, στον Πύργο Αθηνών.
  • Την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα και η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση διεθνώς και θα λειτουργήσει γραφείο αντιπροσωπείας στη χώρα μας. Δραστηριοποιείται σε 42 χώρες, διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 4 τρισ. δολαρίων και σχεδόν 500.000 εργαζομένους.

Οι δύο χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί έλαβαν την απαιτούμενη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, σχεδόν ταυτόχρονα με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής τους στη Σανγκάη και λίγο πριν από την τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, η οποία ξεκινά σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «b.s.», τόσο η Bank of China όσο και η ICBC έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την υλοποίηση κινεζικών επενδύσεων με έμφαση στους τομείς της ενέργειας -ιδίως των ανανεώσιμων πηγών-, των υποδομών, των logistics, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των ακινήτων. Επιπλέον, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής». Κεντρική απόφαση του Πεκίνου είναι να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής, όπως αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρομικά δίκτυα και εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να δημιουργηθεί ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού.

«Η δραστηριοποίηση των δύο μεγάλων κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Οι Κινέζοι επιχειρηματίες για να επενδύσουν επιζητούν την ασφάλεια που τους παρέχουν οι δικές τους τράπεζες, που τους γνωρίζουν, ξέρουν την κουλτούρα, τη νοοτροπία, τη γλώσσα τους. Χωρίς κινεζικές τράπεζες στην Ελλάδα δεν επρόκειτο να έρθουν επενδύσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας Φώτης Προβατάς.

Οι δύο τραπεζικοί κολοσσοί φλέρταραν έντονα με την ιδέα παρουσίας τους στην Ελλάδα από το 2017. Μάλιστα, οι τραπεζικές εποπτικές αρχές τους είχαν έρθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος και την τότε κυβέρνηση προκειμένου να διερευνήσουν το τοπίο. Επί μία διετία όμως το εγχείρημα έμενε στα χαρτιά, καθώς η κινεζική πλευρά εισέπραττε αντιφατικά μηνύματα ως προς το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών άλλαξε μόλις πριν από λίγους μήνες. Καταλύτης για την επιτάχυνση των εξελίξεων ήταν η δραστική βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

«Ελλάδα και Κίνα κοιτούν πλέον τα επόμενα βήματα στη σχέση τους, πέρα από τη δραστηριοποίηση της COSCO στον Πειραιά. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικές και υπάρχει πολιτική βούληση ενίσχυσής τους. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, υπάρχει περιθώριο καινούριων κινεζικών επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών», τονίζει ο ερευνητής στο Begin-Sadat Center του Ισραήλ και στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Γιώργος Τζογόπουλος.

Η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China ανακοινώθηκε επισήμως από την πρόεδρό της για την Ευρώπη Λιχόνγκ Ζου στα τέλη Αυγούστου, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Τότε ο Standard & Poor’s σε ανάλυσή του έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη» και απόδειξη της σημασίας των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εναν μήνα μετά, αντιπροσωπεία της ICBC επισκέφτηκε τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό και του ανέπτυξε τα σχέδιά της για δραστηριοποίηση στη χώρα μας. Ακόμη, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ενεργοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και σχολίασε με ενθουσιασμό το σχέδιο «Ηρακλής». «Είναι η κίνηση που περιμέναμε για να καθαρίσει το ενεργητικό των τραπεζών και να επενδύσουμε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», ανέφεραν τα στελέχη της κινεζικής τράπεζας στον κ. Ζαββό και, χρησιμοποιώντας μια κινεζική έκφραση, παρομοίασαν τον «Ηρακλή» με γάτο που αφήνει τον καναπέ και πιάνει τα ποντίκια.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και ακίνητα ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Η χώρα μας κατατάσσεται 6η στη λίστα των κινεζικών επενδύσεων real estate σε ξένα κράτη και οι Κινέζοι έχουν λάβει το 65% των αδειών διαμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa.