Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για συνταξιούχους αναφέρει σήμερα η γερμανική Βild η οποία σε εκτενές δημοσίευμα της σημειώνει τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου στημ Αθήνα και τις προοπτικές να εγκατασταθούν στην χώρα μας αλλοδαποί συνταξιούχοι.

Αναλυτικά στο άρθρο της ανταποκρίτριας της ε/φ στην Αθήνα Λιάνας Σπυροπούλου αναφέρονται τα εξής:

Φανταστείτε να δουλεύετε για δεκαετίες σε μια κρύα χώρα σαν τη Γερμανία, Θέτετε καθημερινά τη γνώση και τις ικανότητές σας στην υπηρεσία της κοινωνίας. Και μετά, επιτέλους, έρχεται η ώρα της δίκαια κερδισμένης συνταξιοδότησης!

Η ώρα της ξεκούρασης και απόλαυσης της ζωής. Αλλά πού; Αποκλειστικά στη Γερμανία;

Τώρα υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα, με καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, τη θάλασσα, χαλαρότερο τρόπο ζωής και χαμηλότερους φόρους: η Ελλάδα!

Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε επίσημα τους αλλοδαπούς συνταξιούχους να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, καθιερώνοντας ενιαίο φορολογικό συντελεστή 7% για το συνολικό εισόδημά τους στο εξωτερικό.

«Με τις νέες διατάξεις, που καταθέσαμε στη Βουλή, παρέχουμε ένα επιπλέον, πολύ ισχυρό κίνητρο στους αλλοδαπούς συνταξιούχους να εγκατασταθούν στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην BILD.

Και ο Σταϊκούρας συνεχίζει: «Σε συνδυασμό με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα της χώρας, όπως το καλό κλίμα, η φυσική ομορφιά, η φιλοξενία των ανθρώπων, η ασφάλεια και το υψηλό βιοτικό επίπεδο, οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις καθιστούν την Ελλάδα έναν από τους ελκυστικότερους τόπους διαμονής συνταξιούχων από τη Γερμανία και άλλες χώρες».

Σε μια ρήτρα του νομοσχεδίου, το οποίο κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή, προσδιορίζονται οι όροι για τους συνταξιούχους, προκειμένου να απολαύσουν τον δελεαστικό φορολογικό συντελεστή: Δεν επιτρέπεται να είχαν την φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα τουλάχιστον κατά τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια της απασχόλησής τους. Εκτός αυτού, είναι απαραίτητη μια ισχύουσα συμφωνία της χώρας προέλευσης με την Ελλάδα – και στην περίπτωση της Γερμανίας υπάρχει.

Μόλις εγκριθεί η αίτηση ενός αλλοδαπού συνταξιούχου, το σύνολο του εισοδήματός του στη χώρα προέλευσης φορολογείται για τα επόμενα 10 χρόνια ενιαία με μόνο 7%. Στη συνέχεια, ο φόρος κάθε φορολογικό έτος πρέπει να καταβάλλεται συνολικά. Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για μεταφορά φορολογικής κατοικίας, που θα κατατίθενται από φέτος, είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι: Όλοι οι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και έχουν έσοδα στο εξωτερικό από συντάξεις, εμπορικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις, θα κατοικούν για τα επόμενα δέκα χρόνια στον φορολογικό παράδεισο!

Πιθανή παράταση του χρονικού διαστήματος για χαμηλό φόρο

«Από την ημέρα που ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να προωθήσουμε αυτό το νομοσχέδιο, λαμβάνω δεκάδες τηλεφωνήματα και E-mails από το εξωτερικό. Πολλά από αυτά προέρχονται από τη Γερμανία. Όλοι ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες», λέει η Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής Αθηνά Καλύβα στην BILD.

«Αν λειτουργήσει, πιθανόν να παρατείνουμε για άλλα πέντε χρόνια τη ρύθμιση χαμηλής φορολόγησης – δηλαδή συνολικά για 15 χρόνια. Θέλουμε να καταστήσουμε αυτή τη χώρα ανταγωνιστική όχι μόνο για επενδύσεις, αλλά και για ανθρώπους».

Σύμφωνα με την Αθηνά Καλύβα, αυτό το ενισχυμένο ενδιαφέρον γι’ αυτήν την πρόσκληση προέρχεται και από Έλληνες που μετοίκησαν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, για να ξεφύγουν από την κρίση: «Το γραφείο μου δέχεται τηλεφωνήματα από έλληνες γιατρούς που εργάζονται σε νοσοκομεία της Γερμανίας και θέλουν, μόλις πάρουν σύνταξη, να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Επιπλέον, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης παραπέμπουν σε διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι συνταξιούχοι λαμβάνουν υπόψη τους κατά την επιλογή του τόπου όπου συνταξιοδοτούνται διάφορα κριτήρια. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται, εκτός από τα φορολογικά κίνητρα, και οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, ο τρόπος ζωής σε αυτές, ο πολιτισμός, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και η διακυβέρνηση…

Πόσος είναι ο φόρος για τους έλληνες συνταξιούχους;

Ωστόσο: Λόγω των πακέτων διάσωσης, που η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τα προηγούμενα χρόνια, οι έλληνες συνταξιούχοι δεν απολαμβάνουν παρόμοιων φορολογικών προνομίων.

Συγκριτικά: Έλληνας συνταξιούχος, ο οποίος λαμβάνει 1667 ευρώ το μήνα (δηλαδή 20.000 ευρώ το χρόνο) φορολογείται για τα πρώτα 10.000 ευρώ με 900 ευρώ και για τα υπόλοιπα 10.000 επιπλέον με 2.200 ευρώ. Αυτή η φορολογία βασίζεται σε μια νέα ταρίφα που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Αντίθετα, ένας αλλοδαπός συνταξιούχος, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, θα φορολογούνταν με 1400 ευρώ».

Πηγή: www.prothema.gr