Η Capital Economics, η βρετανική ανεξάρτητη εταιρεία οικονομικής έρευνας, εξηγεί ότι αν και οι μετοχές και τα ομόλογα κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, οι αποδόσεις των «ασφαλών» περιουσιακών στοιχείων θα αποκλίνουν γενικά από εκείνες των “επικίνδυνων” περιουσιακών στοιχείων από τώρα και έως περίπου τα μέσα του επόμενου έτους.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν κορυφωθεί στα περισσότερα μέρη και θα υποχωρήσουν από εδώ και στο εξής, καθώς ο πληθωρισμός θα χαλαρώνει και η παγκόσμια οικονομία θα εισέρχεται σε ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια ‘χωρίς κίνδυνο’. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα ανακάμψουν γενικά αργότερα, το 2023 και το 2024, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα γυρίσει τελικά σελίδα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να μειώνονται», εξηγεί ο John Higgins, Chief Markets Economist της βρετανικής εταιρείας.

Οι μετοχές θα «πιάσουν πάτο» αργότερα από ό,τι τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων «πιάνουν πάτο» αλλά οι μετοχές όχι, καθώς μια παγκόσμια ύφεση παίρνει διαστάσεις, εξηγεί η Capital Economics. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν πιο πρόσφατα σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στις εικασίες ότι η Fed θα στραφεί σύντομα σε βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Ορισμένα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών μετοχών, έχουν επίσης πραγματοποιήσει μια μερική ανάκαμψη έκτοτε και αυτό πιθανώς αντανακλά την άποψη ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία από την αυστηρότερη πολιτική έχουν μειωθεί.

«Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων θα έχουν κορυφωθεί και θα μειώνονται σημαντικά το επόμενο έτος, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού θα συμβάλει στον τερματισμό του κύκλου σύσφιξης της Fed δεν αναμένουμε ότι η κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων θα σηματοδοτήσει το σημείο καμπής στις μετοχές. Πιστεύουμε ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα συνοδεύονται αρχικά από υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και απογοητευτική αύξηση των εταιρικών κερδών, καθώς μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, διέρχεται ύφεση», εξηγεί η CE.

Κατά την άποψή της CE, οι αγορές εξακολουθούν να είναι τοποθετημένες για μια αρκετά ‘μαλακή’ προσγείωση της οικονομίας. Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ δεν έχουν μειωθεί πολύ και τα τρέχοντα επίπεδα των εταιρικών πιστωτικών περιθωρίων φαίνονται γενικά να συνάδουν επίσης με μια αρκετά ευνοϊκή οικονομική προοπτική.

«Πιστεύουμε ότι τα περισσότερα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα έχουν καλύτερη πορεία στο δεύτερο μέρος του 2023 και του 2024, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα γυρίσει σελίδα και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Μια εξαίρεση στην πρόβλεψή μας για ενδεχόμενη ανάκαμψη των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων είναι τα ενεργειακά εμπορεύματα, τα οποία αναμένουμε να δυσκολευτούν αργότερα το 2023 και το 2024, καθώς η ανάκαμψη της προσφοράς υπερκαλύπτει την αύξηση της ζήτησης. Υπήρξαν αρκετές περίοδοι τις τελευταίες δεκαετίες κατά τις οποίες οι αποδόσεις των ενεργειακών βασικών εμπορευμάτων και των αμερικανικών μετοχών διέφεραν σημαντικά, συχνά λόγω μεγάλων μετατοπίσεων στην προσφορά βασικών εμπορευμάτων», καταλήγει ο Higgins.

Διαβάστε ακόμα

Απασφαλίζει ο Κιλιτσντάρογλου: «Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει μπίζνες με ναρκωτικά»

Οι ευχές για το Dark, η Amazon στο Κορωπί, ο Ρόκας και η Lamda, ο όμιλος Μήτση πιάνει λιμάνι και η ΤΕΡΝΑ… βγάζει μάτια 

Με τρακτέρ και drone στα χωράφια: Η ελληνική start-up που βελτιώνει την αγροτική παραγωγή (pics)