Χαμηλήεφάπαξφορολόγηση σε συνταξιούχους ξένων ασφαλιστικών ταμείων που θα μεταφέρουν την φορολογική (και κατ επέκταση την πραγματική) τους κατοικία στην Ελλάδα θα παρέχει η κυβέρνηση μέσα από το αναθεωρημένο πλαίσιο Non Dom (εκ του “non-domiciled”), δηλαδή το καθεστώς “μη κατοίκου” που έχουν θεσμοθετήσει πολλές χώρες ανά τον κόσμο, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το γνωστό καθεστώς προνομιακής φορολόγησης των “πλουσίων” που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και τώρα σχεδιάζεται να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και το… “κομπόδεμα” των συνταξιούχων από ξένες χώρες (προφανώς ο στόχος είναι, Γερμανοί Ολλανδοί Βέλγοι κλπ) που επιθυμούν να ζήσουν στην χώρα μας!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ν.Μ το σχετικό νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ένα πλαίσιο κίνητρων για τους συνταξιούχους της αλλοδαπής που κινείται στην κατεύθυνση των αντίστοιχων προγραμμάτων που “τρέχουν” σε χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Χώρες που….διευκολύνουν την φορολογική μετεγκατάστασή συνταξιούχων από τις εύπορες χώρες του Βορρά (και οχι μόνο).

Κοινός παρονομαστής των προγραμμάτων είναι η flat tax φορολόγηση των κεφαλιών με χαμηλούς συντέλεσες που διαφέρουν ανάλογα με την χωρά π.χ. 7% ή 10% ή 15%. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι 7% Υπάρχουν βεβαία και οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις όπως, ο ενδιαφερόμενος να ήταν φορολογικός κάτοικος εξωτερικούς για κάποια χρονιά π.χ. 9 η 10 από το ετος για το οποίο ζητεί να ενταχθεί στο καθεστώς Non-Dom ή να εγκατασταθεί σε δήμο με χαμηλό πληθυσμό, ή να διαθέτει δική του κατοικία αν διαμείνει σε άλλο νώμο κλπ,

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικεύονται στο ειδικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και θα προβλέπει το πλήρες φάσμα των φορολογικών ελαφρύνσεων, που εκτός από την χαμηλή εφάπαξ φορολόγηση, θα περιέχει και άλλα ειδικά προγράμματα για του συνταξιούχους οπως π.χ. η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για κέρδη που αποκτούνται στο εξωτερικό κ.α.

Σε κάθε περίπτωση με το νομοσχέδιο θα καθίσταται σαφές ότι οποίος ο συνταξιούχος “Νοn Dom” αποκτήσει εισόδημα στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή (ενοίκια μετοχές εργασία κλπ ) θα φορολογηθεί για το εισόδημα αυτό με τις κείμενες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.