Με ευρείες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, πρόβλεψη για πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔΕΗ προηγούμενων ετών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και χωρίς τις εκπτώσεις στα πρόστιμα για την αυθαίρετη δόμηση κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Yπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της διαβούλευσης προβλεπόταν αύξηση στο 30% από 20% της  έκπτωσης στο πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων για εφάπαξ πληρωμή και αύξηση της έκπτωση από 10% σε 20% εφόσον καταβληθεί το 30% (και το υπόλοιπο με δόσεις) αμέσως μετά την πληρωμή του παραβόλου.

Με δεδομένο ότι η ισχύς του νόμου εκπνέει στις 8 Νοεμβρίου, η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τις αποσπασματικές ρυθμίσεις αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Είτε μιας νέας συνολικής ρύθμισης για παράταση του υφιστάμενου νόμου είτε μιας νέας πρότασης, την οποία φαίνεται επίσης να επεξεργάζονται στο ΥΠΕΝ.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις πολεοδομικού χαρακτήρα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις χρήσεις γης σε όλη τη χώρα, καταργώντας ουσιαστικά την εκτός σχεδίου δόμηση. Στο πλαίσιο αυτό θα «τρέξει» η εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ), τα οποία όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου αυτά θα εκπονούνται σε επίπεδο δημοτικής ενότητας και όχι δήμου (οι 332 δήμοι χωρίζονται σε 1.036 δημοτικά διαμερίσματα).

Με τα ΤΧΣ σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας (μιας ή περισσοτέρων) το ΥΠΕΝ θα επιτρέψει τη χωρική εστίαση στις περιοχές προτεραιότητας και την ταχύτερη ολοκλήρωσή τους.  Επίσης, μέσων των ρυθμίσεων του Σχεδίου Νόμου επιταχύνεται και η διαδικασία έγκρισης των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, μέσω των οποίων προωθούνται επενδυτικά σχέδια και αναπλάσεις.

Ακόμη, καθιερώνεται ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης ώστε επενδυτές και πολίτες να μπορούν να διαπιστώνουν εάν οι δραστηριότητες που σκοπεύουν να ξεκινήσουν επιτρέπονται ή όχι.

Ο χάρτης θα αποτυπώνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που είναι σήμερα διαθέσιμα (όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου κλπ.), τα οποία θα είναι δεσμευτικά για τη Διοίκηση. Βάσει του συγκεκριμένου χάρτη θα προκύπτει πού επιτρέπεται κάθε βιομηχανική, μεταποιητική, τουριστική και άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σχετικά με τον συντελεστή δόμησης  που αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας (0,6), αυτός επεκτείνεται σε περισσότερες βιομηχανίες. Σήμερα, ο αυξημένος συντελεστής δόμησης ισχύει για βιομηχανίες που απασχολούν πάνω από 200 εργαζομένους το έτος και επενδύουν πάνω από 200.000.000 ευρώ.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, ο συντελεστής 0,6 θα αφορά και τις βιομηχανίες που επενδύουν 30.000.000 ευρώ και δημιουργούν 75 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα ισχύει και για βιομηχανίες που επενδύουν 25.000.000 ευρώ και δημιουργούν 50 νέες θέσεις εργασίας, εφ’ όσον όμως βρίσκονται σε επιχειρηματικά πάρκα.

Για την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων υψηλής και μέσης όχλησης στην Αττική (απαγορεύονται από τη δεκαετία του ‘ 80, με στόχο την απομάκρυνση ρυπογόνων βιομηχανιών από τον αστικό πυκνοδομημένο ιστό του Λεκανοπεδίου) το πολυνομοσχέδιο ανοίγει ένα παράθυρο για ορισμένες κατηγορίες.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται ότι θα επιτρέπονται πλέον δραστηριότητες κατηγορίας Α2 (αντιστοιχούν στις παλαιότερες δραστηριότητες μέσης όχλησης), αλλά μόνον εντός οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών, βιομηχανικών πάρκων και επιχειρηματικών πάρκων ώστε να  αποφεύγεται περιβαλλοντική επιβάρυνση αστικών περιοχών και παράλληλα να αξιοποιούνται οι δομές των επιχειρηματικών πάρκων.