Στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή του Μπάμπη Κούτρα και του Νίκου Φελέκη μίλησε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις Χατζηδάκη στον ΘΕΜΑ 104,6

Για σειρά θεμάτων επικαιρότητας αλλά και αρμοδιοτήτων του υπουργείου του, μίλησε ο κ. Χατζηδάκης. Για τη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε πως παρότι υπήρχαν διαφορετικές αποχρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όσον αφορά την Τουρκία, τελικά υιοθετήθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων οι ελληνικές θέσεις.

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι είναι αντιμέτωπη όχι μόνο η χώρα μας αλλά και η παγκόσμια κοινότητα με μια πρωτόγνωρη συγκυρία.

Σε σχετική ερώτηση για το αν καθυστερούν τα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ενδεχομένως για αυτό να παρατηρείται κάποια καθυστέρηση. Όπως είπε, όμως, τρέχουν 7 επενδύσεις στην Ενέργεια αυτή τη στιγμή.

Τέλος, όσον αφορά τα αυθαίρετα και τη τακτοποίηση τους, ο κ. Χατζηδάκης διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράταση. Είπε ότι έγιναν περισσότερες από 2 εκατομμύρια αιτήσεις. Ενώ, όσοι αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα ψηφιακά τους ίχνη έχουν κρατηθεί και για εκείνους θα λυθεί μέσω των ειδικών.

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και τη μεταβίβαση αυθαιρέτων

Στο μεταξύ, τo υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε  διευκρινιστική εγκύκλιο για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και τη μεταβίβαση αυθαιρέτων των Κατηγοριών 1 έως 4.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Εκδόθηκε η διευκρινιστική εγκύκλιος με την οποία, όπως είχε προαναγγελθεί, ξεκαθαρίζεται το τοπίο σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων των Κατηγοριών 1 έως 4 και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ορίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020 και ως την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η καταχώρηση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας δεν αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της τακτοποίησης. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η μεταβίβαση ακινήτου που έχει αυθαιρεσίες, οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί από 1.10.2020 με την έως σήμερα διαδικασία, χωρίς απαίτηση καταχώρησης στην ταυτότητα κτιρίου μέχρι την έναρξη λειτουργίας αυτή.

Ειδικότερα, η διευκρινιστική εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, προβλέπει ότι για το διάστημα μη λειτουργίας του μητρώου του άρθρου 62 (Ταυτότητας Κτιρίου) του ν. 4495/2017, οι συνέπειες των υπαγωγών στον νόμο 4495/2017 που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2020 και εφεξής έως την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου επέρχονται χωρίς να απαιτείται καταχώρηση της ταυτότητας κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας.

Υπενθυμίζεται ότι για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες.