ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική πειθαρχία με ανάπτυξη – Εύσημα ESM για την πρώτη επένδυση στις τράπεζες έπειτα από 17 χρόνια

Στο συνέδριο του Economist μίλησαν οι Κωστής Χατζηδάκης, Πιερ Γκραμένια και Παύλος Μυλωνάς - Τι υποστήριξαν για οικονομία, τράπεζες - Το ποσοστό των αναγκαίων επενδύσεων για μια βιώσιμη ανάπτυξη - Μυλωνάς: Πώς θα φθάσουν οι επενδύσεις από το 14% στο 20% του ΑΕΠ

Τη θέση ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε ικανοποιητικά τις μεγάλες διεθνείς αναταραχές των τελευταίων ετών (Covid, πολεμικές συγκρούσεις κ.α.) εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι «έχουμε γίνει πιο προσαρμοστικοί και πιο ανθεκτικοί στη διαχείριση των κρίσεων».

Για να στηρίξει το επιχείρημά του, μάλιστα, αναφέρθηκε σε τρεις εξελίξεις, οι οποίες «αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, αποδεικνύεται παραπάνω από ανθεκτική».

  • Πρώτον, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην τιθάσευση του πληθωρισμού (3η καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε.). Επίσης, κατατάσσεται πολύ ψηλά όσον αφορά τα σχέδια για πράσινη μετάβαση και απανθρακοποίηση.
  • Δεύτερον, η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Standard & Poor’s, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων, κάτι που καταδεικνύει, όπως σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, ότι έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς τις κρίσεις.
  • Τρίτον, η απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank, καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έπειτα από 17 χρόνια.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, όπου είναι αναγκαίο -δηλαδή στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή σ’ ένα μείγμα πολιτικών για δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη.

«Μια πολιτική, η οποία θα αναπτύσσει οικονομικά τη χώρα και θα μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε πολιτικές προς όφελος των αδύναμων», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προτού καταλήξει: «Θα κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού για να φτάσουμε στην Ιθάκη».

Εύσημα από ESM

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκε και ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια, ο οποίος εστίασε στην πρόσφατη αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s. «Η χώρα κέρδισε ξανά την επενδυτική βαθμίδα γιατί έχει σώφρονα οικονομική πολιτική, αλλά και γιατί υπάρχει ανάπτυξη, χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Η ανάπτυξη της Ελλάδας άγγιξε το 6% τα τελευταία τρία χρόνια. Ελάχιστες χώρες κατάφεραν κάτι τέτοιο. Εσείς το πετύχατε γιατί είχατε καλή παραγωγικότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επικεντρώθηκε στον μετασχηματισμό των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες -όπως ανέφερε- στο παρελθόν ήταν πάρα πολύ ασταθείς.

«Έχετε πλέον ξένους παίκτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες», πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν ήταν τυχαίο ότι η ανακοίνωση της επένδυσης της UniCredit στην Alpha Bank έγινε παράλληλα με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Οι απαιτούμενες επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, προσπάθησε να εκτιμήσει το μέγεθος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα,

«Η επένδυση ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να πάει από το 14% στο 20%. Το μισό θα είναι ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων, το ¼ θα έρθει από τις τράπεζες και το άλλο ¼ θα προκύψει από τις άμεσες και δημόσιες επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μυλωνάς εστίασε στα θετικά αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η χώρα. Όπως εξήγησε, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 6% τα τελευταία δύο χρόνια, άρα είμαστε πιο αποδοτικοί.

Και συνέχισε: Η οικονομία έχει πολύ ικανό εργατικό δυναμικό, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι γύρω στα 36 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει αξιοσημείωτο μετασχηματισμό.

Κλείνοντας, εστίασε στην αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στα πολύ υψηλά επίπεδα ρευστότητας, κάτι που αποτελεί «πολύ καλό σημάδι μιας υγειούς οικονομίας».

Διαβάστε ακόμα

Η κατηφόρα, ο Παππάς (πού είναι;) και τα 3 μύρια, η Lazard και η Alpha Bank, το κτίριο Μποδοσάκη στη Βουλή και τα… χρυσά δωμάτια του Χρυσικού

ΔΕΗ: Χτίζει το μεγαλύτερο utility στη ΝΑ Ευρώπη με 9 εκατ. πελάτες – Τι φέρνει το deal με την Enel Romania

Χρήστος Αργυρού: Από τα «σκληρά ποτά» …στα φακελάκια της Lipton το «άρμα» ανάπτυξης της Καρούλιας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""