Οικονομία

Χρέη πανδημίας: 36-72 δόσεις και σε οφειλές που δεν είχαν μπει σε αναστολή

  • Κωστής Πλάντζος


Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στη νέα πλατφόρμα ρύθμισης των 72 δόσεων για τα κορωνοχρέη - Σε ποιους και γιατί βγαίνει να πληρώνουν από Οκτώβριο φέτος αντί Ιανουάριο 2022

Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής έκρυβε η νέα πλατφόρμα ρύθμισης των 72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη» προς την εφορία, καθώς ήδη πολλοί έσπευσαν από χθες βράδυ που άνοιξε να καταθέσουν και τις πρώτες αιτήσεις.

Δυνατότητα ρύθμισης έχουν έτσι πλέον οι οφειλέτες, ακόμα και για χρέη που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω πανδημίας έως 31 Δεκεμβρίου. Και για όποια άλλα χρέη τυχόν έχουν, εφόσον το επιθυμούν ή χρειάζονται φορολογική ενημερότητα και «τρέχουν» οι ημερομηνίες πληρωμής,  μπορούν να τα εντάξουν «εδώ και τώρα» αν θέλουν στην πλατφόρμα των ρυθμίσεων, ξεκινώντας να πληρώνουν από εφέτος κιόλας σε όσες δόσεις επιλέξουν, αντί από το 2022 και μετά.

Συγκεκριμένα, μετά και τις πρώτες επισκέψεις που έγιναν από χθες βράδυ στην πλατφόρμα των ρυθμίσεων της ΑΑΔΕ, προκύπτουν τα εξής νέα δεδομένα:

·  παρότι η αναστολή χρεών ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου, όποιος επέλεξε να κάνει άμεσα την αίτηση από εχθές ήδη, καλείται να πληρώσει την 1η δόση σε 3 εργάσιμες (δηλαδή Δευτέρα 4 Οκτωβρίου) σαν επικύρωση εντάξεως στη ρύθμιση, και όχι στις 30 Ιανουαρίου 2022 όπως πολλοί ίσως νόμιζαν.

·  στην έκτακτη ρύθμιση αυτή για τα «κορωνοχρέη»,  εντάσσονται και άλλες οφειλές στην εφορία. Αυτό εξυπηρετεί όσους χρειάζονται άμεσα φορολογική ενημερότητα, αλλά έχουν και άλλες οφειλές που δεν έχουν «παγώσει» έως τέλος Δεκεμβρίου. Για παράδειγμα, οφειλές από απλήρωτο ΦΠΑ Ιουλίου ή  προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων δεν είχαν μπει σε αναστολή.

·  παρότι άνοιξε ήδη η πλατφόρμα, αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να πληρώνει από Ιανουάριο, θα πρέπει να μην κάνει την αίτησή του από τώρα αλλά τον Δεκέμβριο, έως ότου δηλαδή διαρκεί και η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής των οφειλών του.

·  αν κάποιος έκανε αίτηση και είδε ως ημερομηνία πληρωμής Οκτώβριο 2021 αντί Ιανουάριο 2022 που θα επιθυμούσε, δεν χρειάζεται καν να την ακυρώσει. Αρκεί απλώς να μην πληρώσει την 1η δόση σε τρεις εργάσιμες και η ρύθμιση ακυρώνεται αυτομάτως.

·  επίσης μπορεί όποτε θέλει να δοκιμάσει να κάνει και άλλες αιτήσεις, χωρίς να τις επικυρώσει (δηλαδή χωρίς πληρωμή σε 3 εργάσιμες). Η δυνατότητα αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, όχι μόνον για να δηλώσει το από πότε θέλει κάποιος πραγματικά να αρχίσει να πληρώνει, αλλά και για να βρει πόσες δόσεις θα επιλέξει. Μπορεί δηλαδή να δοκιμάσει τι δόση του βγαίνει (και με όποιες τυχόν προσαυξήσεις) εάν επιλέξει να πληρώσει πχ σε 20 ή σε 30 ή σε 60 ή σε 72 δόσεις. Κάνοντας 4 διαφορετικές αιτήσεις, το σύστημα θα υπολογίσει άλλα ποσά δόσεων για τα χρέη του.

Όποιο σχήμα δόσεων κρίνει ότι τον συμφέρει περισσότερο, αυτό μπορεί να το επιλέξει επικυρώνοντάς το με πληρωμή σε 3 εργάσιμες ή, αν προτιμά, να κάνει νέα αίτηση τέλη Δεκεμβρίου με τον αριθμό δόσεων που τον βολεύει, για να ξεκινήσει αμέσως μετά να πληρώνει την 1η δόση και όλες τις υπόλοιπες κάθε τέλος του μήνα, από Ιανουάριο 2022 και ύστερα.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Πώς θα δώσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι κουβέντες της ΑΒ με τον Μασούτη, το «φιλικό» διαζύγιο της ΑΒΑΞ στον Λίβανο, η ανάσα της Lamda και το πρότζεκτ Κουτσιανά μετά την Apivita

«Δύσκολη» Πέμπτη με… 5 ραντεβού στην εφορία