Η πανδημία αφήνει πίσω της πολλές ελλείψεις στην αγορά. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για διαταραχές ή διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και εννοούν ότι πολλά προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν εγκαίρως στον καταναλωτή, όταν δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες πρώτες ύλες για την παραγωγή τους.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως τις ηλεκτρονικές συσκευές.

«Πολλοί κατασκευαστές μάς λένε ότι δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν εγκαίρως επαρκείς ποσότητες, για να αναπληρωθούν οι σημερινές ελλείψεις» λέει ο Στέφεν Καντ, επικεφαλής του Γερμανικού Συνδέσμου Εμπορίας Ηλεκτρονικών Συσκευών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Το ίδιο συμβαίνει, εν μέρει, και στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης. Λόγω της πανδημίας πολλοί προμηθευτές, ιδιαίτερα από την Ασία, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Σε όλα τα προϊόντα τον τελευταίο χρόνο είχαμε ελλείψεις και καθυστερήσεις», τονίζει ο Γιόχεν Κράμερ, επικεφαλής του τμήματος προμηθειών της Electronic Partner.

«Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για απροσδιόριστο ακόμη χρονικό διάστημα, άρα προφανώς θα επηρεάσει και τη χριστουγεννιάτικη αγορά».

Στη Γερμανία η αναζήτηση του «κατάλληλου» δώρου αρχίζει νωρίς.

Άλλωστε, η παράδοση θέλει τα δώρα να δίνονται το αργότερο την παραμονή των Χριστουγέννων και όχι την Πρωτοχρονιά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW

Διαβάστε περισσότερα

Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): Το σχέδιο να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος διακίνησης δεδομένων

Τζακ Ντόρσεϊ: Ο CEO του Twitter προειδοποιεί – «Ο υπερπληθωρισμός θα αλλάξει τα πάντα παγκοσμίως. Συμβαίνει τώρα»

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη