Οι αμερικανικές τράπεζες BofA και Citi είναι επιφυλακτικές για το μέλλον της ανάπτυξης και του πληθωρισμού την επόμενη χρονιά. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι εντάθηκαν εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, φέρνουν ανοδικούς κινδύνους για το πετρέλαιο και τις τιμές του, ενώ τα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένου του Ελ Νίνιο, παραμένουν ένας κίνδυνος», επισημαίνει η παγκόσμια ομάδα οικονομικής ανάλυσης της BofA.

Η Citi, από την πλευρά της, εξηγεί ότι η νομισματική πολιτική θα ‘δαγκώσει’ την ανάπτυξη το 2024, παρότι φέτος η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική. Για τον πληθωρισμό, το βασικό αφήγημα των αναλυτών της Citi παραμένει ανέπαφο. «Ο πληθωρισμός αγαθών έχει υποχωρήσει απότομα, ενώ ο πληθωρισμός υπηρεσιών έχει παραμείνει επίμονος. Θεωρούμε ότι αυτό το μοτίβο αντανακλά τη συνεχή στροφή των καταναλωτικών δαπανών από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες. Στον απόηχο της πανδημίας, οι καταναλωτές είχαν σημαντική ανεκπλήρωτη ζήτηση για υπηρεσίες (π.χ. αναψυχή, ταξίδια και ψυχαγωγία). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες PMI υποδεικνύουν μια πρόσφατη εξασθένηση στον παγκόσμιο τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός ο κύκλος μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του. Ακόμη και έτσι, ο επίμονος πληθωρισμός άνω του στόχου απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση», υπολογίζει ο οίκος.

Η BofA εκτιμά ότι η ευαισθησία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην πολιτική και την τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων δείχνει ότι η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ) είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο πετρέλαιο και οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία στα τρόφιμα. «Διαπιστώνουμε ότι η ΕΜΕΑ είναι πιο ευαίσθητη στις τιμές της ενέργειας. Ομοίως, αναδυόμενες αγορές στην Ασία θα είναι πιο εκτεθειμένες στις τιμές των τροφίμων. Οι περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είναι γενικά λιγότερο ευαίσθητες στα τρόφιμα και τις τιμές της ενέργειας, περιορίζοντας κάπως τους κινδύνους πληθωρισμού. Ωστόσο, η συνολική έκθεση της ζώνης του ευρώ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων την φέρνει πιο κοντά στο μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών», προβλέπει η BofA και η ομάδα Global Economics.

«Κρίνουμε ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σήμερα σε ύφεση και θα παραμείνει έτσι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η αίσθησή μας είναι ότι η αδυναμία του βιομηχανικού τομέα της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την αυστηρότερη πολιτική της ΕΚΤ και τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, έχουν οδηγήσει την οικονομία σε μια διαρκή ύφεση. Συνολικά, βλέπουμε την ανάπτυξη να τρέχει με 0,4% φέτος και -0,1% το επόμενο έτος. Η πρόβλεψη μας είναι ομολογουμένως στην πτωτική πλευρά του consensus των οικονομολόγων και αναμένουμε πρόσθετα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την υπόθεσή μας», εκτιμά η Citi.

Οι κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου είναι ασύμμετροι

«Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο brent επωφελείται από τις παραδοσιακές περικοπές του ΟΠΕΚ+, μια μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής άνθρακα στην Κίνα και την πιθανή αναπλήρωση στα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Αυτό είναι πιθανό να θέσει ένα κατώτατο όριο στις τιμές. Αντίθετα, οι ανοδικοί κίνδυνοι έχουν ενταθεί σημαντικά εν μέσω των κινδύνων περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς», εκτιμά η BofA.

Την ίδια στιγμή το φαινόμενο Ελ Νίνιο φέρνει πληθωριστικούς κινδύνους σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Το Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό μέσω των τιμών των τροφίμων και των δευτερογενών επιδράσεων. Η BofA διαπιστώνει ότι η Κολομβία, το Περού και η Βραζιλία είναι περισσότερο εκτεθειμένες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική στην περιοχή της ΕΕΜΕΑ. Στην αναδυόμενη Ασία, διαπιστώνει αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων, αλλά όχι στον γενικό πληθωρισμό.

«Εν μέσω συνεχιζόμενης ή πιθανώς επερχόμενης νομισματικής χαλάρωσης, το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να γίνει πονοκέφαλος, καθώς οι τιμές των καλλιεργειών θα παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός από το Ελ Νίνιο, πιστεύουμε ότι ένας συνδυασμός παραγόντων θα διατηρήσει πιθανότατα τις τιμές των καλλιεργειών σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η γεωπολιτική, μεταξύ άλλων γύρω από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, χρειάζεται επίσης προσοχή, ακόμη και αν και πιστεύουμε ότι ο δυνητικός αντίκτυπος μιας παρατεταμένης αναστολής πιθανότατα θα περιοριστεί», συνεχίζει η BofA.

«Οι επιπτώσεις για τις κεντρικές τράπεζες θα είναι ποικίλες. Ενώ, από τη μια πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει κατ’ αρχήν να εξετάζουν τις μεταβατικές διαταραχές της προσφοράς, αυτό μπορεί να μην ισχύει στην περίπτωση που αυτές επηρεάζουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι πιο προσεκτικές από άλλες για να αποτρέψουν την εμπέδωση του πληθωρισμού. Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα καθοδηγούνται από την πολιτική και τους όρους εμπορίου. Η υποεκτίμηση των κινδύνων πληθωρισμού από την αγορά ευνοεί την απότομη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ η ευαισθησία σε σοκ και οι συναρτήσεις αντίδρασης της Fed έναντι της ΕΚΤ ευνοούν τη διάρκεια του ευρώ έναντι των ΗΠΑ. Τέλος, αναφορικά με το πετρέλαιο, τα σοκ είναι ιδιαίτερα αρνητικά για το ευρώ, και ιαπωνικό γεν και προτείνουμε να παραμείνετε επιφυλακτικοί στις αναδυόμενες αγορές εν μέσω δύσκολου σκηνικού», καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα BofA.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει συγκριτικά με την Ιταλία – Ποια η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά ομόλογα

Μπινιάρης (Binswanger Biniaris): Δίψα για επενδυτικά ακίνητα στην Ελλάδα

Καλλυντικά: Πόσα εκατ. λίρες κόστισε το Brexit στις εξαγωγές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ