Της Χριστίνας Ρωμηού

Όλα τα σενάρια για το πιθανό αντίκτυπο που θα έχει το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης σε αγορές και οικονομία εξετάζει σε νέα της έκθεση η Credit Suisse, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν η Παρασκευή ξημερώσει με την ετυμηγορία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

– «Ατελές Βrexit»: σε αυτή την περίπτωση, η CS δίνει ένα 30% στην πιθανότητα να μην γίνει επίκληση το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για διάστημα 6-12 μηνών. Η περίοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαπραγματευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερους όρους παραμονής στην ΕΕ ενόψει ενός πιθανού νέου δημοψηφίσματος στα τέλη του 2017.

– «Πλήρες Brexit»: το σενάριο αυτό προβλέπει τη σχεδόν άμεση επίκληση του Άρθρου 50 (εντός ολίγων μηνών). Σε αυτό το σενάριο,
α) το βρετανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει βίαια (ύφεση 1% το 2017) και η τάση ανάπτυξης μέχρι το 2020θα πέσει περί το 1/3,
β) η Τράπεζα της Αγγλίας δυνητικά θα επανεκκινήσει το QE και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων πιθανόν να πέσουν κάτω από τις 100 μ.β. ,
γ) η ανάπτυξη της ευρωζώνης αρχικά θα δεχθεί πλήγμα 0,2% το 2016 και 1% το 2017 (στο 1,5% και στο 1% του ΑΕΠ αντιστοίχως). Οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Οι λιγότερο ευάλωτες από άποψη κυριαρχίας θα ήταν η Γερμανία και η Ιρλανδία.
δ) Η ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου θα υποχωρήσει στο 1,20-1,30 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,05-1,10.

risk9

– Αγορές μετοχών: Στο σενάριο του πλήρους Brexit, ο στόχος για τον FTSE100 στα τέλη του έτους θα υποχωρήσει στις 6.200 μονάδες 6.600. Για τον S&P 500 η CS βλέπει τον στόχο στις 2.000 μονάδες από 2.150 στα τέλη της χρονιάς και για τον EuroStoxx50 στις 2.950 από 3.350 μονάδες. Όπως αναφέρει, εκτιμά πως ο δείκτης πρέπει να υποχωρήσει 5-10% σε σχέση με τις ΗΠΑ για να πετύχει την ίδια P/E όπως κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Μέχρι στιγμής, σημειώνει έχει αντιστραφεί μόνο το 35% των μετά το 2014 εισροών. Σε αυτή την περίπτωση, η CS πάει σε σύσταση UW για την ευρωπεριφέρεια, όπου οι δείκτες – κλειδιά είναι τα spreads και το ευρώ.

– Οικονομικοί τομείς στη Βρετανία: Οι τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις στη Βρετανία αν γίνει Brexit θα είναι ο χρηματοοικονομικός, ο τομέας ακινήτων και οι μεταφορές. Στον αντίποδα,. Τις καλύτερες επιδόσεις θα έχουν οι φαρμακευτικές, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η ενέργεια.

– Άμεσες επιπτώσεις από ένα Brexit: Τα ιταλικά spreads θα ενισχυθούν περισσότερο από τα ισπανικά και το ελβετικό φράγκο θα έρθει κοντά σε απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του real estet στη Γερμανία θα είναι από τους μεγάλους νικητές, καθώς, η απόδοση των γερμανικών ομολόγων ενδέχεται να υποχωρήσει και παραδοσιακά όταν συμβαίνει αυτό έχουμε ράλι στις επενδύσεις ακινήτων. Επίσης, αναμένεται μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ατόμων από τη Βρετανία. Σημειωτέον ότι η Φρανκφούρτη έχει μόλις 63.000 άτομα στον τομέα χρηματοοικονομικών σε σχέση με τους 331.000 που εργάζονται στο Λονδίνο.

euro99

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του Brexit στην ανάπτυξη της Βρετανίας, η Credit Suisse αναφέρει ότι:

-πιθανόν είναι να σημειωθεί επαναπατρισμός του 6% του εργατικού δυναμικού που προέρχονται από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ (το 81% των οποίων σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) δεν πληρούν τα κριτήρια έκδοσης νέας βίζας.

επιβράδυνση των ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες φθάνουν στο 4,5% του ΑΕΠ με το 48% να προέρχεται από την ΕΕ. Μελέτη του London School of Economics αναφέρει ότι θα μπορούσε το ποσοστό των ξένων άμεσων επενδύσεων θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 22% (1% του ΑΕΠ).

αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις. Με το να είναι μέλος της ΕΕ. Η Βρετανία εξασφαλίζει μια σειρά διευκολύνσεων όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, όπως ελεύθερη διακίνηση για παράδειγμα. Τμετά το Brexit αυτό θα αλλάξει. Για παράδειγμα, η Ελβετία έχει συνάψει πάνω από 120 διμερείς συνθήκες με την ΕΕ, αλλά δεν έχει συμφωνία στον τομέα των υπηρεσιών. Εξάλλου, και από την άλλη μερικά του Ατλαντικού, τα πράγματα είναι ασαφή καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι «κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας, αλλά όχι σύντομα… η Βρετανία βρίσκεται στο τέλος της ουράς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στερλίνα, η Credit Suisse αναφέρει ότι το βασικό σενάριο είναι η εξασθένηση της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στο 1,20. Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν θεωρεί μόνο το Brexit επιφοβο για τη στερλίνα, αντιθέτως παραμένει επιφυλακτική και σε περίπτωση παραμονλης στην ΕΕ, για τους εξής λόγους:

– Τα πολιτικά ρίσκα δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως και εκτιμάται ότι ακόμα και χωρίς έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα ενισχυθεί μόλις το 1,50-1,55 από 1,48 που είναι τώρα.

– Η Βρετανία έχει μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (περί το 7% του ΑΕΠ) . Σε συνδυασμό με έλλειμμα 4% στον προϋπολογισμό, γίνεται η χώρα με το μεγαλύτερο διπλό έλλειμμα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Αυτό συνδυάζεται και με τους φόβους για μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι τους θα αναβληθεί μέχρι να καθοριστούν και οι όροι αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση.

sterling