Του Κωστή Πλάντζου
 
Επί ελληνικού εδάφους έχει μεταφερθεί πλέον η πίεση των δανειστών να τελειώνει η Ελλάδα με τα προαπαιτούμενα, για να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους.
 
«Τον χορό σέρνει» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ που εχθές έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι πρώτα πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα τα προαπαιτούμενα και, «εάν χρειαστεί» («if needed») θα λάβει ελάφρυνση και το ελληνικό χρέος.  Και η ελάφρυνση θα κριθεί από τα υψηλά υπερ-πλεονάσματα, που καθορίζουν και εάν έχει ανάγκη –και πόση- η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους. Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πάντως, είπε ότι «θα είναι η 5η επιτυχία της ευρωζώνης» εάν βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, δείχνοντας την διάθεση της Ευρώπης να απαλλαγεί πλέον από το ελληνικό «άγος» που την ταλανίζει εδώ και οκτώ χρόνια.
 
Την ίδια ώρα ακριβώς στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Xανς Φάιλμπριφ, έβαζε στόχο να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου, χωρίς να αποκλείσει όμως και το ενδεχόμενο να χρειαστεί ακόμα και έκτακτο Eurogroup πριν τον Αύγουστο. Προϊδέασε ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε «ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία» και θα συντάσσονται  4 εκθέσεις παρακολούθησης για την χώρα κάθε χρόνο. Όπως και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Φάιλμπριφ επέμεινε ότι θα χρειαστούν σκληρές προσπάθειες και για άλλα δύο χρόνια, προκειμένου να βγει η Ελλάδα στις αγορές.
 
«Debate» για ελάφρυνση και έξοδο
 
Σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μαζί με την «τριανδρία» της Ευρωπαϊκής «Τρόικας» στην Αθήνα (Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Φραντζέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νικολά Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ), θα δώσουν πρόγευση όσων θα επακολουθήσουν, στο άτυπο debate που θα έχουν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, μιλώντας όλοι μαζί το μεσημέρι στο Συνέδριο του Economist, σε ξενοδοχείο της Πρωτεύουσας.  

Ο Κλάους Ρέγκλινκ κρατάει μαζί του και τα «κλειδιά» της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που αν δεν εγκριθεί από τον ΕΜΣ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των διοικητών του, από αύριο θα χαθεί οριστικά για τη χώρα μας. Η υποδόση αυτή έχει «σκαλώσει» στο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του στο εσωτερικό της χώρας. Πολιτικά πάντως επιβάλλεται να δοθεί η υποδόση στην χώρα έστω και την τελευταία στιγμή, γιατί θα ήταν κακό σήμα προς τις αγορές και θα χάλαγε την  «γιορτή» που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για το τέλος του ελληνικού Μνημονίου.
 
Ρόλο «διασώστη» -προς αποφυγήν ατυχήματος- αναλαμβάνει το «νούμερο 2» της Κομισιόν, αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα θέματα του ευρώ, κύριος Βλάντις Ντομπρόβσκις, που βρίσκεται και αυτός στην Αθήνα για να μιλήσει  επίσης στο συνέδριο του Economist.
 
Ντομπρόβσκις και Ρέγκλινγκ θα έχουν διαδοχικά και κατ’ ιδίαν συναντήσεις την Παρασκευή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, μία εβδομάδα μόλις πριν  το κρίσιμο Eurogroup για την ομαλή μετάβαση της χώρας στην μετα-προγραμματική εποχή.