Σε αδυναμία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φαίνεται να  οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, λόγω της νέας υποχρέωσης που επεβλήθη από φέτος σε όλους τους φορολογουμένους –αδιακρίτως εάν είναι οι ίδιοι ή όχι υπόχρεοι να υποβάλουν τη δήλωσηνα δηλώσουν διαδικτυακά κινητό τηλέφωνο και email στην ΑΑΔΕ.

Στις 30 Ιουνίου λήγει η διορία υποβολών Ε1, αλλά 2.800.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα προβεί στην επικαιροποίηση. Αν και φαντάζει άσχετη από την υποβολή της δήλωσης που επιβλήθηκε εφέτος, αν δεν σπεύσουν να την εκπληρώσουν τόσο οι άμεσα υπόχρεοι όσο και οι σύζυγοί τους, τότε είναι αδύνατον όχι μόνον να υποβάλουν τη δήλωση Ε1, αλλά ακόμα και να ξεκινήσουν απλά την συμπλήρωσή της.

Και αυτό επειδή δεν αρκεί να πιστοποιήσει κινητό και email μόνον ο/η άμεσα υπόχρεος για δήλωση, με τους κωδικούς που διαθέτει ώστε να ξεκινήσει και την συμπλήρωση του Ε1.  Αλλά η δήλωση μένει «κλειδωμένη» μέχρι να κάνει πρώτα το ίδιο και ο/η μη υπόχρεος σύζυγος, που θα πρέπει να αποκτήσει συνθηματικά και κωδικούς εισόδου που πολλοί ποτέ δεν είχαν ως τώρα στη ζωή τους.

«Στον αέρα» 1 στις 2 δηλώσεις

Για διάφορους λόγους, μέχρι εχθές οι 2 στους 3 φορολογουμένους δεν είχαν μπει καν στη διαδικασία να δουν τα ενημερωτικά στοιχεία που ανήρτησε η ΑΑΔΕ στον λογαριασμό τους για τα εισοδήματα, τους τόκους, τα μερίσματα και τις δαπάνες τους για το 2021. Ούτε άνοιξαν την εφαρμογή για να μπουν  στην προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ φόρμα Ε1, γιατί ήταν τεχνικά αδύνατον να το κάνουν αφού δεν είχαν επικυρώσει τα στοιχεία επικοινωνίας στην ΑΑΔΕ.

Αυτό εξηγεί και γιατί μέχρι τώρα 1 στις 2 δηλώσεις Ε1 δεν έχουν υποβληθεί ακόμα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «απομένουν 10 ημέρες για εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος έτους 2022» και ενημερώνει όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα της (aade.gr) μέχρι χθες ότι είχαν υποβληθεί 3.113.574 δηλώσεις Ε1. Δηλαδή οι μισές από τις  6.400.000 που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά εφέτος. Και θα έπρεπε να υποβάλλονται από 320.000 την ημέρα κάθε μέρα για να προλάβουν και να μη κινδυνεύουν με πρόστιμα οι υπόχρεοι –αλλά το ρεκόρ σε μία μέρα φέτος ήταν ως τώρα 106.000 δηλώσεις την Πέμπτη 16 Ιουνίου.

Πρώτα κινητό, μετά δήλωση…

Ωστόσο καμία δήλωση Ε1 δεν μπορεί να συμπληρωθεί και να υποβληθεί εάν, τόσο ο σύζυγος  όσο και η σύζυγος, δεν φροντίσουν πρώτα να προβούν σε επικαιροποίηση και επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας (κινητό και email).

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τους 8.760.634 φορολογουμένους που έκαναν συνολικά πέρυσι δήλωση Ε1 (κοινή ή χωριστή) ως τώρα έκαναν επικαιροποίηση στοιχείων μόλις  5.967.761. Δηλαδή μόνον τα  6 από τα 8,8 εκατομμύρια των φορολογουμένων είναι σε θέση να κάνουν δήλωση Ε1, από σήμερα μέχρι τη λήξη της διορίας που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Αντιθέτως, 1 στους 3 φορολογουμένους είναι αδύνατον να την ανοίξει και να την προχωρήσει, αν δεν προβεί σε μια σειρά από ενέργειες.

Εκτός από την άγνοια ή την αδιαφορία κάποιων φορολογουμένων ή των λογιστών τους, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε οικογένειες με συζύγους που δεν διαθέτουν  κανένα ατομικό εισόδημα εισοδήματα ή ατομική περιουσία και, για αυτόν τον λόγο:

  • δεν είχαν βγάλει ποτέ κλειδάριθμο
  • δεν είχαν αποκτήσει ποτέ δικούς τους κωδικούς Taxisnet
  • δεν μπορούν να κάνουν δήλωση αν δεν βγάλουν κλειδάριθμο και μετά να αποκτήσουν κωδικούς

Ακόμα και αν γνωρίζουν «τι εστί κλειδάριθμος», για να εκδώσουν μπορέσουν τώρα να τον εκδώσουν άμεσα, πρέπει να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω myAADE ή και να μεταβούν σε οποιαδήποτε ΔΟΥ για να τους εξυπηρετήσει.

Αλλά, και αφού βγάλουν ακόμα κλειδάριθμο, και αφού αποκτήσουν μετά κωδικούς taxisnet:

  • θα πρέπει να κάνουν επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας
  • θα πρέπει να διαθέτουν κινητό και email
  • θα πρέπει να μπουν στο myaade να τα δηλώσουν
  • θα πρέπει να περάσουν διαδικασία πιστοποίησης με μηνύματα και κωδικούς επιβεβαίωσης
  • θα πρέπει να προλάβουν να την ολοκληρώσουν μέσα σε 120 δευτερόλεπτα για το κινητό (και σε 300 για το email) αλλιώς η διαδικασία ακυρώνεται και πρέπει να ξεκινήσει όλη από την αρχή και πάλι.

Μετά από όλα αυτά, μπορούν και οι άμεσα υπόχρεοι να ξεκινήσουν να υποβάλουν τη δήλωση φόρου εισοδήματος, όπως κάθε χρόνο έκαναν.

Για διευκόλυνση των φορολογουμένων πάντως, αφού προβούν στις διαδικασίες αυτές, μπορούν όσοι το έχουν ανάγκη να δηλώσουν μέσω της διαδικασίας επικαιροποίησης στοιχείων επικοινωνίας, και ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης (λογιστή ή κάποιον οικείο) ως  «βοηθό εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων» για να μην ταλαιπωρούνται ξανά στο μέλλον, ούτε οι ίδιοι με τα email και τα κινητά, ούτε η ΑΑΔΕ για να τους εντοπίζει και να επικοινωνεί μαζί τους όταν χρειαστεί «δια υπόθεσίν τους».

Διαβάστε ακόμη:

Ο πραγματικός λόγος που οι τοξικοί άνθρωποι συνεχίζουν να παίρνουν προαγωγή

Μύκονος: «Μεγαλώνει» η έκταση των Περρωτή-Σαραντόπουλου που βγαίνει στο σφυρί στις 30 Ιουνίου

«Όμηρος» ο Μακρόν: Έχασε την αυτοδυναμία – Ιστορική νίκη της Λεπέν, πανηγυρίζει ο Μελανσόν