Το απόλυτο «τρία στα τρία» κατάφερε η Ελλάδα στη συνδιάσκεψη του Eurogroup και του ECOFIN χθες, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Και εύσημα για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό έλαβε, και πέτυχε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την Άμυνα από τους στόχους και τους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά πήρε και το πράσινο φως για να «ρίξει» στην οικονομία 36 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «επισημοποιήθηκε η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 5,7 δισ. ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις δυνατότητες ευεργετικών παρεμβάσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία».

Πρώτος στόχος πάντως ήταν να εγκριθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός χωρίς αστερίσκους και πιέσεις για νέα μέτρα. Η Ελλάδα ήταν μια από τις 7 μόλις χώρες της Ευρωζώνης που το πέτυχαν, εξέλιξη που εξασφαλίζει σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Ως προς τον στόχο να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού από το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων (το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότητας), διαπιστώθηκε γενικότερη σύγκλιση για να μη “μετράνε” στη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Αν και οι συζητήσεις για το σύνολο των κανόνων δεν έχει κλείσει, στο σκέλος που αφορούν την Ελλάδα σημαίνουν ότι δεν θα απαιτηθούν λιτότητα και περικοπές από αλλού, για να καλύψουν τις δαπάνες αυτές.

36 δισ. σε 3 χρόνια

Στο μέτωπο της Ανάπτυξης όμως, η επιτυχία ήταν ότι με τα αναθεωρημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εγκρίθηκαν για 13 χώρες, η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 5,7 δισ. ευρώ.

Έτσι πλέον ο συνολικός προϋπολογισμός του «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ έως το 2026, που αντιστοιχεί σε «δύναμη πυρός» 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάθε μήνα.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni έκανε θετικές αναφορές στο σχεδιασμό δράσεων και έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και οροσήμων όπως οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σε εποχή μεγάλης αβεβαιότητας διεθνώς πάντως, φαίνεται πως «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση», όπως τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Ενώ προέβλεψε πως η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 5,7 δισ. θα έχουν «πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία». Και υπογράμμισε τις θετικές αναφορές για τον χαρακτήρα των προγραμμάτων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Η απόφαση του ECOFIN για τη θετική αξιολόγηση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί μια δικαίωση και μια θετική πρόκληση για τη χώρα» δήλωσε και ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κάνοντας λόγο για μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων, περαιτέρω διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, ανάπτυξη με πολιτική, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή και ατομική ευημερία μέσα από την περαιτέρω αύξηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους.

Αίσθηση έκανε και η παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας της Ελλάδα ως «υπόδειγμα» και «διεθνώς καλή πρακτική».

Διαβάστε ακόμα

Loft ισόγεια και διαμερίσματα «τσέπης», η νέα μόδα στο real estate (pics + πίνακας)

«Κεραμίδα»… ΤΑΠ στους αγοραστές ακινήτων

«Κόφτης» στα έργα λόγω έλλειψης πόρων – Γιατί οι υποδομές της χώρας γίνονται όλο και πιο ακριβές

Τι θα απογίνει ο Μπάφετ χωρίς το δεξί του «χέρι»;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ