Εκπνέει αύριο 29 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία, μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Με το ισχύον καθεστώς, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης οχήματος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, έστω και για ένα λεπτό, θα καταβάλει ως πρόστιμο το διπλάσιο ποσό. Αυτό το μέτρο θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα αυστηρό και άδικο.

Έτσι, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει στην επανεξέταση των ποινών, ούτως ώστε το πρόστιμο να είναι κλιμακωτό, αυξανόμενο ανάλογα με το πόσο καθυστερεί ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. να πληρώσει τα τέλη μετά τη λήξη της προθεσμίας. Δηλαδή, όσο νωρίτερα γίνει η πληρωμή, έστω και εκπρόθεσμα, τόσο μικρότερη θα είναι και η προσαύξηση.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή, όσοι δεν πληρώσουν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας έως στο τέλος Φεβρουαρίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο ποσό των τελών.

Και φέτος τα ειδοποιητήρια για το τι οφείλει κάθε ιδιοκτήτης οχήματος είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «ΜyCar».

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 Εισέρχεστε στην πλατφόρμα και επιλέγετε «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ»

 Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ

 Πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων»

 Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων»

 Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

 Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε

Υπάρχει και δεύτερος τρόπος, χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXIS. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί:

 Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτήν την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο

 Μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτήν την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF»

 Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο

Με το τέλος της παράτασης για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας σταματά και η παράταση που ισχύει για όσους θέλουν να θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους και να απαλλαγούν από τα τέλη του ίδιου έτους.

Όχημα σε ακινησία

Για την κατάθεση πινακίδων δεν απαιτείται πλέον -παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις- επίσκεψη στις ΔΟΥ. Η διαδικασία γίνεται ψηφιακά, μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο των φορολογουμένων, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

Ο χρήστης επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία», καταχωρεί ή επιλέγει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να θέσει σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούνται τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή ο ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής, η οδός και ο αριθμός.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτήν, οι πινακίδες κυκλοφορίας μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

Διαβάστε ακόμη

Αιγιαλοί: Το στοίχημα της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

ΔΕΗ: Η Ρουμανία χτίζει ισχυρές βάσεις στη ΝΑ Ευρώπη – ΑΠΕ, ηλεκτρικά δίκτυα και άλλες δραστηριότητες θα απορροφήσουν €2,5 δισ.

Ρομπέρ Γκοσί: Το σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Εθνική Ασφαλιστική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ