Να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας εποχής στην Εθνική Ασφαλιστική θέλησε χθες σε ειδική εκδήλωση η διοίκηση της εταιρείας ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση του βασικού μέρους της εσωτερικής αναδιάρθρωσης, ανοίγοντας τα χαρτιά της αναφορικά με την αναπτυξιακή πολιτική που θα ακολουθήσει, και παρουσιάζοντας τη νέα εταιρική ταυτότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ρομπέρ Γκοσί, που χαρακτήρισε ως «αναξιοποίητο θησαυρό» το πελατολόγιο της εταιρείας, εξήγησε πως στόχοι πλέον τίθενται η βελτίωση του προϊοντικού μείγματος, η αναβάθμιση της κερδοφορίας, η καλύτερη οργάνωση και η εμπορική αποτελεσματικότητα, όπου στόχος είναι να πωλούνται στον ίδιο πελάτη τουλάχιστον τρία προϊόντα της εταιρείας έναντι 1,2 σήμερα.

Παράλληλα προανήγγειλε την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία αποκαλύπτοντας πως οι διαπραγματεύσεις είναι στην τελική φάση και ως εκ τούτου θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Παράλληλα επανέλαβε τον στόχο για παραγωγή άνω του 1 δισ .ευρώ ως το 2027, επιβεβαίωσε το επενδυτικό σχέδιο 100 εκατ. ευρώ την προσεχή πενταετία, κυρίως σε τεχνολογία και ανθρώπους, διαβεβαίωσε πως άλλα προγράμματα εθελούσιας εξόδου δεν πρόκειται να υπάρξουν και άφησε «αιχμές» κατά της πληθωριστικής τιμολογιακής πολιτικής των ιδιωτικών θεραπευτηρίων λέγοντας πως «πριονίζουν το δέντρο πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε».

Προπάντων όμως επιχείρησε να περάσει το μήνυμα αλλαγής κουλτούρας στην εταιρεία και μιας νέας προσέγγισης με στόχο την αμεσότητα προς τον πελάτη.

Νέα προϊόντα και νέα προσέγγιση

«Φέτος θα βγάλουμε εννέα καινούρια προϊόντα, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά», τόνισε ο κ. Γκοσί υπογραμμίζοντας τους στόχους που έχουν τεθεί για πιο άμεση και εύκολη επικοινωνία όλου του δικτύου με τους πελάτες, μη κρύβοντας και τις σημαντικές προσδοκίες που έχει απ’ το κομμάτι του Bank Assurance μέσω της Εθνικής Τράπεζας που πλέον έχει διευρύνει την γκάμα του, πέραν των επενδυτικών προϊόντων.

«Έχουμε κοινό συμφέρον με την Εθνική Τράπεζα να αναπτύξουμε αυτό το σκέλος, οπότε είναι σωστό και πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε. «Εξάλλου η τράπεζα εξακολουθεί και είναι μέτοχος της Ασφαλιστικής, οπότε σε αυτό το παιχνίδι παίζουμε μαζί», συμπλήρωσε.

Νέο vs παλιό χαρτοφυλάκιο

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, η Εθνική Ασφαλιστική αύξησε το 2023 τους πελάτες της κατά 133.420 και την παραγωγή της κατά 12% (734,3 έναντι 655,9 εκατ. ευρώ). Ωστόσο η αύξηση των νέων προϊόντων της εταιρείας που είναι κερδοφόρα σημείωσε άνοδο κατά περίπου 20%, ενώ αντίθετα υποχώρηση 1,6% παρατηρήθηκε σε παλαιότερα προϊόντα που είναι ζημιογόνα και έχουν σταματήσει να προωθούνται από την εταιρεία.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2024, με το νέο χαρτοφυλάκιο να αυξάνεται κατά 48,1% και τη συνολική παραγωγή κατά 32,6%. Σημειωτέον πως η άνοδος του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς πέρυσι ήταν 8%.

Σύμφωνα με τον κ. Γκοσί οι στόχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η βελτίωση του προϊοντικού μείγματος, η αναβάθμιση της κερδοφορίας, η καλύτερη οργάνωση και η εμπορική αποτελεσματικότητα, όπου στόχος είναι να πωλούνται στον ίδιο πελάτη τουλάχιστον τρία προϊόντα της εταιρείας έναντι 1,2 σήμερα.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η επίτευξη παραγωγής άνω του 1 δισ. ευρώ το 2027, σε προϊόντα όμως που θέλει να αναπτυχθεί η εταιρεία. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2023, το ασφαλιστικό αποτέλεσμα κινήθηκε ανοδικά όπως και το επενδυτικό αποτέλεσμα, πλην όμως η καθαρή κερδοφορία επηρεάστηκε πτωτικά από μια σειρά επενδύσεων που υλοποιήθηκαν με στόχο την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Ερωτηθείς για το ζημιογόνο παλαιό χαρτοφυλάκιο ο κ. Γκοσί άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αλλά πάντα με γνώμονα η εταιρεία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των πελατών της. «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές που έχουμε, όχι μόνο την αντασφάλιση. Μπορεί τελικά να μην κάνουμε και τίποτα. Θα δούμε. Το θετικό είναι πως το νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων είναι κερδοφόρο και μας δίνει τους πόρους να επενδύσουμε στο μετασχηματισμό και το καλύτερο μέλλον», τόνισε.

Αποζημιώσεις

Πάντως ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως για την ασφαλιστική αγορά υγιές είναι ο δείκτης ασφάλισης και αποζημιώσεων να μην είναι χαμηλός, προκειμένου οι εταιρείες να επιτελούν το ρόλο που έχουν αναλάβει και την ίδια ώρα οι πελάτες να μην θεωρούν τις υπηρεσίες τους κάτι περιττό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Ασφαλιστική πέρυσι κατέβαλε 163 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις μόνο για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις που κλήθηκε η εταιρεία να καταβάλει απ’ το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, αποκάλυψε πως αυτές έφθασαν τα 42 εκατ. ευρώ. Ποσό όμως που σε ποσοστό 25% επηρέασε τα αποτελέσματα της εταιρείας λόγω των αντασφαλίσεων.

«Πριονίζουν το δέντρο»

Ο κ. Γκοσί άφησε επίσης αιχμές κατά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τις πληθωριστικές ανατιμήσεις που επιβάλλουν μιλώντας για «ολιγοπώλιο».

«Πολλές φορές οι πελάτες μας διαμαρτύρονται που αυξάνουμε τις τιμές. Όταν πας όμως σήμερα σε ένα νοσοκομείο και πρέπει να δώσεις 1500 ευρώ, αντί 1000 ευρώ που ήταν λίγους μήνες πριν, τι περιθώρια έχεις; Αναγκαστικά και εμείς πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές. Πρέπει να καταλάβουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ότι «πριονίζουν» το δέντρο και θα πέσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο κ. Γκοσί εκφράζοντας και μία ελπίδα το buypass που θα επιχειρηθεί με τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ να αποκλιμακώσουν την πίεση. «Εάν συνεχίσουμε με τη λογική ‘κερδίζω εγώ, ας χάσει ο άλλος’ δεν θα αντέξει η αγορά. Ολοι πρέπει από κάτι να κερδίζουν», τόνισε δείχνοντας πάλι προς την πλευρά των θεραπευτηρίων.

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής επανέλαβε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ. «Σε αυτό περιλαμβάνονται 32 στρατηγικά έργα τα οποία είναι ήδη σε μια διαδικασία εξέλιξης», τόνισε ο ίδιος. «Έχουμε πολλά να κάνουμε. Σας διαβεβαιώ ότι ο τρόπος που λειτουργούμε θα αλλάξει δραματικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Προς πώληση το κτίριο;

Ο κ. Γκοσί άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του επιβλητικού κτιρίου και του συνεδριακού κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής επί της Λ. Συγγρού. «Κοιτάμε τις επιλογές μας. Θέλουμε ένα περιβάλλον εργασίας έτοιμο για το μέλλον, πρωτοπόρο και να αποτυπώνει τη νέα εικόνα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Κοιτάμε αλλαγές αλλά δεν βιαζόμαστε κιόλας», σημείωσε.

Πωλητήριο στη ρουμανική θυγατρική

Ο κ. Γκοσί χθες επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπάρχουν εδώ και μήνες ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, Garanta Asigurari. «Είμαστε στην τελική ευθεία, νομίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι η στόχευση και η ανάπτυξη κυρίως στην ελληνική αγορά. Παρ’ όλα αυτά εξήρε τη δουλειά που γίνεται και στην Κύπρο όπου παρά τη μικρή αγορά οι επιδόσεις της θυγατρικής είναι εντυπωσιακές.

«Όχι άλλο πρόγραμμα εθελουσίας»

Για μια πιθανή εθελουσία είπε ότι δεν είναι στα άμεσα πλάνα να υπάρξει νέο πρόγραμμα εθελουσίας. «Βάλαμε μία «κόκκινη γραμμή» τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έκλεισε το πρόγραμμα και είπαμε ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι ανάλογο», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη

Σπύρος Παζαρόπουλος: Νέο μαζικό σφυρί για ακίνητα στη Ν. Ιωνία (pics)

Ο Τσίπρας, η κρύα βουτιά, οι κλακαδόροι και η… μπαλαρίνα, το φλερτ του Γερμανού με την Entersoft και ο χρυσός πλειστηριασμός (σε πολλά επεισόδια) 

Η επιδημία του ‘’Tech Neck’’: Οι ενοχλήσεις στον αυχένα από τη χρήση του τηλεφώνου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ