Η επίσημη γραμμή της Ευρώπης -που χαράσσεται σταθερά από τους βόρειους- είναι ότι πρέπει να επιστρέψει η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα στήριξης. Όμως κάθε κανόνας έχει και εξαιρέσεις! Και οι εξαιρέσεις στον συγκεκριμένο κανόνα είναι oι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η  Ιταλία η Ελλάδα, που παλεύουν με δαπάνες και χρέη…

Γενικά τα κράτη μέλη, θα πρέπει να περιορίσουν την αύξηση των δαπανών και να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων. Η ανεπίσημη γραμμή, λοιπόν, που προσπαθεί να ακολουθήσει το Eurogroup, είναι πως οι χώρες με υψηλό δημοσιονομικό χρέος, θα πρέπει μεν να ακολουθήσουν τον αυστηρό δημοσιονομικό αλλά   θα αντιμετωπίζονται με κάποια χαλαρότητα. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, φέτος θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ. Επίσης η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ  θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική με τις παρεμβάσεις καθώς οι χρηματαγορές… καραδοκούν!

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη (ειδικά από αποκορύφωση αξιωματούχους) προκειμένου να υπάρχει μια ευελιξία στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα εφόσον οι χώρες με υψηλό χρέος ακολουθούν μία πολιτική στοχευμένων μέτρων που θα επικεντρώνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά και στην μείωση του χρέους. Με απλά λόγια μπορεί να μην έχουμε τον πλήρη έλεγχο των δημοσίων δαπανών  αλλά θα υπάρχουν και τα παράθυρα για να συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ζητούμενο για τους Ευρωπαίους δεν είναι η επιστροφή σε ρυθμούς λιτότητας (κάτι που είναι ανέφικτο -έτσι και αλλιώς- εν μέσω κρίσης) αλλά ο μετριασμός των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας και η μείωση του ευρωπαϊκού χρέους μεσοπρόθεσμα. 

Πολλά ποντάρονται στο ΑΕΠ όπως διαφάνηκε και άπω τις θερινές προβλέψεις της Ε.Ε. Βασικές κινητήριες δυνάμεις για την ανάκαμψη εξακολουθούν να αποτελούν η συνεχιζόμενη καλή πορεία της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη αλλά και ο τουρισμός. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και την πορεία της ενεργειακής κρίσης στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αν και αναμένεται ότι θα διαρκέσει και εντός του 2023, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν νωρίτερα, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα αποκλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια αλλά δεν θα μας εγκαταλείψει.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αφήσει την πόρτα ανοικτή σε ένα διευρυμένο πακέτο παρεμβάσεων από τον Σεπτέμβριο σε περίπτωση που οι αντοχές του προϋπολογισμού το επιτρέψουν. Βασικοί άξονες τους θα ειναι η  συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η  χρονική επέκταση του fuel pass και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Πολλά θα κριθούν από την πορεία των εσόδων τον Ιούνιο που φαίνεται να κινούνται πάνω από τον στόχο αλλά από τα αποτελέσματα των εισπράξεων για τον μήνα Ιούλιο καθώς αναμένονται τουλάχιστον 4,8 δισ. ευρώ που είναι ένα κρίσιμο δημοσιονομικό τεστ.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Χριστοφιλέας (Δειπνοσοφιστήριον): Υπηρετώντας την υψηλή γαστρονομία και την τέχνη του ευ ζην (pics)

Κώστας Σουλιώτης: Ο Έλληνας που έκανε μόδα τα ντολμαδάκια στις Galeries Lafayette

Katharina και Alexandra Andresen: Δισεκατομμυριούχοι με το… ζόρι – Τα μυστικά της Ferd AS (pics)