Η τάση ορισμένων πλούσιων μπαμπάδων να εκχωρούν -όσο οι ίδιοι βρίσκονται εν ζωή, δηλαδή- μέρος της περιουσίας τους στα παιδιά τους, φέρνουν αυτά σε προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων συνομηλίκων τους.

Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για billionaires. Γιατί ξαφνικά οι νεότεροι γόνοι μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών αποκτούν μυθικά, προσωπικά πλούτη…

Οι πρεσβύτεροι σπεύδουν, ενίοτε, να… κληροδοτήσουν πρόωρα τα assets τους και για φορολογικούς λόγους.

Οι αδελφές Katharina Andresen και Alexandra Andresen, 27 και 26 ετών αντίστοιχα, (οι περιπτώσεις των οποίων μοιάζουν και εκείνη του Gustav Magnar Witzøe) αναφέρονται ως κληρονόμοι της οικονομικής «αυτοκρατορίας» του 61ετούς πατέρα τους, Johan Henrik Andresen Jr., αν και αυτός ακόμα ζει.

Το story, εν τάχει: Ο Νορβηγός βιομήχανος μεταβίβασε πριν από μερικά χρόνια –σε αρκετά μικρές ηλικίες για τις ίδιες- μερίδια ιδιοκτησίας ύψους 42,2% το καθένα της επενδυτικής holding εταιρείας του Ferd AS στις δυο κόρες του, αν και ανέκαθεν επέμενε ότι δεν σκόπευε ποτέ να τις αναγκάσει ή να τις πιέσει να ασχοληθούν πιο ενεργά με τις οικογενειακές business, αν δεν το θέλουν. Με το… ζόρι κληρονόμοι;

Σύμφωνα με αναφορές ξένων media (π.χ. BBC), αυτό συνέβη το 2007 (!), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι δυο κοπέλες ήταν ανήλικες, δηλαδή δυο παιδιά 11 και 10 ετών…

«Στη σκανδιναβική κουλτούρα, οι περιουσίες συχνά παραδίδονται στη νεότερη γενιά νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες, ως ένας τρόπος δέσμευσης των νέων στην οικογενειακή επιχείρηση», έχει αναφέρει παλαιότερα η Telegraph, χωρίς να εξαιρέσει από την αιτιολόγησή της το ενδεχόμενο η κίνηση να εξυπηρετούσε και φορολογικούς σκοπούς.

Τη Ferd εξακολουθεί να διευθύνει και να ελέγχει εκείνος, ο Johan Henrik Andresen Jr., με μεγαλομετόχους τα δυο κορίτσια του.

O Johan Henrik Andresen Jr., και τα δυο κορίτσια του

Το αποτέλεσμα της πράξης του, πάντως, δεν τις δυσαρέστησε. Από το 2016 οι δυο νεαρές γυναίκες εμφανίζονται στην «χρυσή» λίστα του Forbes –εδώ και μια 7ετία- , ενώ στην κατάταξη του 2022 πλασάρονται στο νο 2.190 με net worth 1,3 δισ. δολ. έκαστη και συνολικό portfolio 2,6 δισ. δολ.

Την εποχή που αμφότερες αποδέχθηκαν την μεταβίβαση των ποσοστών τους στην Ferd AS στην κατοχή τους αυτομάτως κατέκτησαν και από μια θέση στην παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ:

Η μεν Katharina (γεν. 1995) από το 2020 έγινε η 3η νεότερη billionaire στον κόσμο.

Η δε μικρότερη της κατά έναν χρόνο Alexandra (γεν. 1996) κατείχε την θέση της πιο νέας δισεκατομμυριούχου του πλανήτη από το 2016, στα 19 της, για 3 συνεχόμενα χρόνια και το 2020 έμεινε μόλις… δεύτερη. Στην πορεία αναδείχθηκαν, βέβαια, και άλλοι νεαροί billionaires «under 30».

Στην πλειοψηφία τους άνδρες, με τις ίδιες ως γυναίκες να κρατούν τα πρωτεία…

Από το καπνεργοστάσιο, στις επενδύσεις δισ.

Τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των αδελφών Andresen; Η… υπεραιωνόβια εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων της οικογένειας της διαχειρίζεται κάποια hedge funds και είναι ενεργός επενδυτής στο νορβηγικό χρηματιστήριο.

Οι Andresen δημιούργησαν την περιουσία τους από τα προϊόντα καπνού του brand Tiedemanns που εμπορεύονταν –και ανήκε ως το 2005 στη Ferd, όταν πουλήθηκε έναντι 500 εκατ. δολ. -, πριν επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και σε άλλους τομείς, με συμμετοχές σε επιχειρήσεις του βιομηχανικού και του χρηματοοικονομικού κλάδου, του ιατρικού, στο real estate ως ιδιοκτήτες ενός σημαντικού portfolio ακινήτων συνολικού εμβαδού 70.000 τ.μ., σε αμοιβαία κεφάλαια κ.α.

Η ιστορία της εταιρείας χρονολογείται από το 1849, όταν εξαγόρασε ένα εργοστάσιο καπνού και σήμερα στον όμιλο υπάγονται οι θυγατρικές Ferd Capital, Ferd Invest, Ferd External Managers και Ferd Real Estate. Ο προ-προπάππους τους είχε ιδρύσει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Σκανδιναβία…

Η ιππασία, τα… μεταχειρισμένα, το πρόστιμο, η Ελλάδα

Τα μυστικά της βαθύπλουτης οικογένειας Andresen δεν σταματούν εκεί. Η Alexandra θεωρείται μια καταξιωμένη ιππέας, γνωστή για την αγάπη της και προς τα κατοικίδια ζώα, αλλά και για το γεγονός ότι έχει κερδίσει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς αλόγων και παράλληλα έκανε το μοντέλο για το λανσάρισμα των κολεξιόν της χορηγού της εταιρείας ενδυμάτων για ιππασία KingsLand.

Η μεγαλύτερη της αδελφή, Katharina, έδειξε σε αντίθεση μια έφεση σε… παραβατικές συμπεριφορές, όταν Νοέμβριο του 2017 οι αρχές φέρονται να της επέβαλαν ένα υπέρογκο πρόστιμο ύψους 30.400 δολ. ΗΠΑ για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης στο τιμόνι του Audi της, με παράλληλη φυλάκιση 18 ημερών και αφαίρεση του διπλώματος της για 13 μήνες.

Στη Νορβηγία, τα πρόστιμα του είδους βασίζονται στον πλούτο κάποιου και θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο (έως 4,9 εκατ. δολ.), όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο του Όσλο, εάν βασιζόταν στα περιουσιακά στοιχεία της, αλλά συνυπολογίσθηκε για την έκδοση της απόφασης ότι «δεν της είχαν αποδώσει ως τότε μέρισμα» και η ίδια «δεν είχε σταθερό εισόδημα». Απολογήθηκε εντούτοις και σχολίασε: «Λυπάμαι πολύ…Πίστευα ότι είχε περάσει πολύ ώρα απ’ όταν ήπια. Όφειλα να το ελέγξω.»
Αν και η Katharina είχε δηλώσει την πρόθεση να μεταναστεύσει στην Βρετανία, εργάσθηκε στην Ferd και νωρίτερα σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Amsterdam University College…

Η επιβεβαίωση της ατομικής οικονομικής τους κατάστασης άργησε, ωστόσο, να ανακοινωθεί επίσημα κι αυτό διότι η νορβηγική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές δημοσιοποιούν τις φορολογικές δηλώσεις προσώπων άνω των 17 ετών – και μόνο τότε η Alexandra κατοχύρωσε τον τίτλο της νεότερης δισεκατομμυριούχου στη Γη.

Η συγκεκριμένη –από όσα γράφονται- παρά τα πλούτη των Andresen, έμαθε από τους γονείς της να παραμένει ταπεινή και μέχρι μια ηλικία, παρότι τόσο εύπορη, οδηγούσε μόνο μεταχειρισμένα, άρα πιο φθηνά, αυτοκίνητα!

Δεν έχει κρύψει ότι η περιουσία, οι ευθύνες για την ανάπτυξη της Ferd και το «βαρύ» όνομα της οικογένειας της την αγχώνουν, παραδέχεται ότι «τα χρήματα δεν σου εξασφαλίζουν την επιτυχία» και στο παρελθόν εκμυστηρεύθηκε την αγάπη της για την Ελλάδα και την επιθυμία της να περνά τις διακοπές της στη χώρα μας

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Χριστοφιλέας (Δειπνοσοφιστήριον): Υπηρετώντας την υψηλή γαστρονομία και την τέχνη του ευ ζην (pics)

Ε.Ε: «Κλείνει το μάτι» στην Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Oι Αμερικανοί, το πρώτο success story του ελληνικού τουρισμού (πίνακας)