search icon

Οικονομία

Ε9: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για δηλώσεις αγοράς ακινήτου

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διορθώσουν λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό κυριότητας, ή να δηλώσουν την αποπεράτωση εργασιών σε ημιτελή κτίσματα

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 όσοι αγόρασαν, πούλησαν, μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά, ή κληρονόμησαν ακίνητα το 2021 και θα μπορούν να το δηλώσουν στην πλατφόρμα του Ε9.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Απριλίου 2022 η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει για να ξεκινήσει η ΑΑΔΕ τη διαδικασία εκκαθάρισης του νέου ΕΝΦΙΑ.

Από το 2022 και εφεξής, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, την εβδομάδα αυτή θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, το σχέδιο νόμου με τους νέους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τις εκπτώσεις για 5 εκατ. φορολογουμένους. Tον Απρίλιο η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του φόρου και τον Μάιο θα καταβληθεί η πρώτη δόση.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου, εκτός από όσους αγόρασαν ή ήρθε στην κατοχή τους με οποιονδήποτε τρόπο ακίνητο, θα πρέπει και όσοι έχουν λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση να μεταβούν στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE και να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Πού απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή

Διαβάστε ακόμη:

Bitcoin: Νέο ράλι πάνω από τα $41.500 – Άνοδος 6,7% για το ether

ΔΕΔΔΗΕ: Συνολικά 20 δισ. ευρώ το κόστος για την υπογειοποίηση όλου του δικτύο

Βρετανία: «Ποινικό αδίκημα» η είσοδος ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο

Exit mobile version