Της Μαριάννας Τζάννε

Την ακινησία του κλάδου των κατασκευών και την ανάγκη για θεμελιώδεις αλλαγές στον σχεδιασμό αλλά και στην κατασκευή των έργων, διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών, προτείνοντας μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου που θα μεγιστοποιήσουν τα φορολογικά έσοδα, θα συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Πέτρος Παπαϊωάννου και μέλη του Διοικητικό Συμβουλίου παρουσίασαν τις προτάσεις του ΣΕΠΑΚ που θα κατατεθούν στην πολιτεία, σταχυολογώντας τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, παρόλο που ο κλάδος των κατασκευών «αποτέλεσε τα τελευταία 50 χρόνια, τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας, οι επιβαρυντικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, τον οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση, συμπαρασύροντας το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας». Την τραγική κατάσταση του τεχνικού κόσμου επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μεσαίων και μεγάλων τεχνικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης εκφράζοντας κραυγή αγωνίας για την ποιότητα των έργων από τις μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται στα έργα. Υποστήριξε μάλιστα ότι η εξαθλίωση που βιώνει η άλλοτε ατμομηχανή της οικονομίας είναι τέτοια που οι οικοδόμοι εκλιπαρούν για εργασία μόνο και μόνο για να κολλήσουν ένσημα, πηγαίνοντας ακόμη και για 20 ευρώ μεροκάματο!

Οι προτάσεις του ΣΕΠΑΚ για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στις κατασκευές εστιάζεται σε έξι σημεία:

– στη δημιουργία ενός υπουργείου που θα συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση με τον κλάδο των κατασκευών και εκεί θα συγχωνευθούν όλες οι υπηρεσίες που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε τρία τουλάχιστον υπουργεία,

– στην άμεση ανάκαμψη της βιομηχανίας των κατασκευών, όπως π.χ. τη δημιουργία αυτόνομων Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στις μεγάλες επενδύσεις, κ.α.

– στην άμεση απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των αδειοδοτήσεων,

– στη θεσμική απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα έργα και τα ακίνητα,

– στον εκσυγχρονισμό και την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου παραγωγής τεχνικών έργων – Υποχρεωτική εφαρμογή Ευρωκωδίκων, Τεχνικών Οδηγιών του ΤΕΕ και Πρότυπων Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών – Έλεγχος εφαρμογής,

– στον επαναπροσδιορισμό των θεσμικών πλαισίων άσκησης του επαγγέλματος όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγή τεχνικών έργων, ώστε να εναρμονισθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία – Συνεχής πιστοποίηση στο πλαίσιο της «δια βίου μάθησης».

«Tο νέο κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος Νιάρχου αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα για το πώς υλοποιούνται οι ποιοτικές κατασκευές αλλά και για το πόσο ικανή μπορεί να είναι η εγχώρια βιομηχανία εφόσον δουλέψει σε ένα τέτοιο πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Πέτρος Μακρίδης, αρχιτέκτονας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΑΚ. Όπως είπε είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν κοινές προδιαγραφές για δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα αλλά και να υιοθετηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Την ανάγκη να γυρίσει σελίδα ο τεχνικός κόσμος και να αποκτήσει νέο ρόλο πρότεινε ο αρχιτέκτονας και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Κωτσιόπουλος.

Όπως σημείωσε, τα κύρια αντικείμενα του κλάδου το επόμενο διάστημα –αντί της αντιπαροχής και της μαζικής παραγωγής έργων- είναι η αναβάθμιση του δημοσίου χώρου, ο εκσυγχρονισμός και η αντικατάσταση των υπαρχόντων κτιρίων και η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Σε ότι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στον πολεοδομικό τομέα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η αντικατάσταση του συντελεστή δόμησης με τον συντελεστή όγκου, η εκπόνηση σοβαρών μελετών αστικού σχεδιασμού, η ενθάρρυνση και απλοποίηση της ιδιωτικής πολεοδόμησης κ.α.