search icon

Οικονομία

ΕΚΤ: Εισηγήσεις για αύξηση των επιτοκίων έως και 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο

«Μπορούμε να αντέξουμε, μόνο αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν σταθεροποιητικές»

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης εμφανίστηκε ο Κλάας Νοτ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Ιουλίου, όταν και αναμένεται η πρώτη ανοδική αναθεώρηση έπειτα από 11 χρόνια. 

Ο Ολλανδός τραπεζίτης, μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (WEF), απέφυγε να αποκλείσει μια επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων, εξηγώντας ότι αναζητούνται δράσεις, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την εξέλιξη του πληθωρισμού.  

«Μπορούμε να αντέξουμε, μόνο αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν σταθεροποιητικές. Εάν κοιτάξετε τώρα τις μετρήσεις για τις προσδοκίες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, είναι στο “ανώτατο όριο” του σταθεροποιητικές» σημείωσε, ζητώντας επί της ουσίας μια επιθετικότερη σύσφιγξη.

Τόνισε δε, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανακτήσει την ικανότητα να επιλέγει ελεύθερα, προκειμένου να προσαρμόζεται στα δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως αμφισβητούν τις τρέχουσες προοπτικές.  

Η κεντρική τράπεζα, όπως έχει δηλώσει και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πιθανό να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, αφού πρώτα τον Ιούνιο -έναν μήνα νωρίτερα- τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP).  

Τα συγκεκριμένα μέτρα εντάσσονται στην προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (7,4% στην Ευρωζώνη), ο οποίος είναι υπερ-τριπλάσιος του προκαθορισμένου στόχου της ΕΚΤ (2%).  Η Federal Reserve στις ΗΠΑ και η Bank of England στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων (0,75% και 1%), ενώ βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται και αντίστοιχες κινήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες.  

Για την ΕΚΤ, η οποία διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%, το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει μία αύξηση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και μία ισόποση τον Σεπτέμβριο. Κάτι, το οποίο άφησε να εννοηθεί και η Λαγκάρντ, η οποία προσφάτως δήλωσε ότι θα «βγούμε» από την εποχή των αρνητικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας εν ολίγοις δύο διαδοχικές αυξήσεις της τάξης των 25 μονάδων.  

Διαβάστε επίσης:

Οι φθινοπωρινές εκλογές, η επέλαση των Σαουδαράβων, των Ισπανών και των Ισραηλινών επενδυτών και οι χρυσές αμοιβές του Στασινόπουλου

Οι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν $2,1 δισ. το 2022 για αγορά 114 πλοίων

Χρηματιστήριο: Οι 3+3 μετοχές που δίνουν κέρδη και «αγνοούν» το παγκόσμιο sell off

Exit mobile version