Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 12% φέτος, λόγω των μέτρων περιορισμού για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας . Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προ-έκδοση του Οικονομικού Δελτίου Μαΐου που δημοσιεύθηκε στο οποίο τονίζεται ότι «το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί απότομα βραχυπρόθεσμα, ενώ τα αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας ισχυρής ανάκαμψης στη συνέχεια».

H ΕΚΤ προβλέπει 3 σενάρια για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης: Το ήπιο σενάριο δείχνει ύφεση -5%, το βασικό ύφεση -8% και το δυσμενές -12% το 2020

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει στο β΄ μισό του έτους, αλλά ίσως δεν κατορθώσει να βρεθεί στα επίπεδα του περασμένου έτους μέχρι αργά το 2022, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συνολική αρχική οικονομική ζημία κατά τη διάρκεια του lockdown εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 30% – ανάλογα με τη χώρα – της προστιθέμενης αξίας σε σχέση με το κανονικό επίπεδο δραστηριότητας.
Οι συνολικές αρχικές οικονομικές απώλειες υποτίθεται ότι μειώνονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020. Σύμφωνα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για αυτά τα ενδεικτικά σενάρια, ο οριακός αντίκτυπος ενός επιπλέον μήνα μέτρων lockdown στο ετήσιο επίπεδο του ΑΕΠ είναι αρχικά, περίπου, μεταξύ 2 και 2,5%.

Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της να αγοράσει 1,1 τρισ. ευρώ assets αυτό το έτος, ή και περισσότερα εάν χρειαστεί, προσφέροντας παράλληλα να πληρώσει τις τράπεζες εάν αυτές δανειζόταν από την ίδια και χορηγούσαν με τη σειρά τους δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της επιδημίας.

“Το ετήσιο ποσοστό με βάση το κακό σενάριο, αντικατοπτρίζει μια τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ η οποία μπορεί να φτάσει και το 15% στο β΄ τρίμηνο του 2020, και θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη και ατελής ανάκαμψη, με ρυθμούς ανόδου στο τρίμηνο περί το 6% και 3% αντιστοίχως, για το γ΄ και δ΄ τρίμηνο”, αναφέρει η ΕΚΤ.  Δήλωσε πως η αβεβαιότητα σχετικά με τον περιορισμό του ιού σημαίνει πως με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο, το ΑΕΠ θα παραμείνει “πολύ χαμηλότερα” του επιπέδου που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2019, για περίπου δύο χρόνια ακόμη.