Εκτός κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2021-2027 μένουν μεγάλα ενεργειακά έργα υποδομής, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ετοιμάζεται να καταθέσεις συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες ευελπιστεί σε μία ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Μάλιστα το Υπουργείο επιδιώκει να προβάλει υποδομές που ωριμάζουν, όπως είναι FSRU Αλεξανδρούπολης, ή η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Έργα τα οποία συντελούν στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς και το ότι το φυσικό αέριο θα λειτουργήσει ως καύσιμο μετάβασης στο νέο, βασισμένο στις ΑΠΕ ενεργειακό σύστημα ενόσω συντελείται η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.

Oι δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν το μεγαλύτερο επιμέρους κονδύλι (3,5 δισ. ευρώ) των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΥΠΕΝ για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ομιλία της στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, προσθέτοντας ότι μόνο από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υλοποίηση των δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περί τις 60.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.