Πραγματοποιήθηκε η έκδοση της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» ΕΣΠΑ 2021-2027 που αφορά στην κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μέσω της προτεινόμενης δράσης θα θωρακισθούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από καταστροφικά γεγονότα (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιπά έντονα φυσικά φαινόμενα) και καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες έναντι του πλημμυρικού κινδύνου.

Επίσης, θα ενταχθούν έργα που αρχικά είχε προγραμματιστεί η χρηματοδότησή τους από άλλο χρηματοδοτικό μέσο (ΤΑΑ), όπως αναφέρει σχετικά η πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Δικαιούχοι και έργα

Οι Δήμοι, οι Περιφέρειες της Χώρας και η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος, στο οποίο δύνανται να ενταχθούν πράξεις προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης δράσης μπορούν ενδεικτικά και σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες να υλοποιηθούν:

  • Έργα για τη διατήρηση των γεωμετρικών στοιχείων των διατομών της κοίτης (ρέματος-χειμάρρου-ποταμού), και κατά συνέπεια της παροχετευτικής της ικανότητας έναντι πλημμυρών
  • Τεχνικά έργα
  • Ενίσχυση πρανών
  • Κατασκευή αναβαθμών, απάλυνση κλίσεως πρανών κ.λπ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, στο πλαίσιο των ευρύτερων παρεμβάσεων και της στρατηγικής της Κυβέρνησης με στόχο την άμεση, αλλά και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης, η αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης- Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προχώρησε στην έκδοση πρόσκλησης για την κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, και για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι δράσεις αυτές, συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, στοχεύουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών οι οποίες έχουν πληγεί από καταστροφικά γεγονότα που προκαλεί η Κλιματική Κρίση, σημείωσε και πρόσθεσε πως έρχονται να προστεθούν στα έργα ύψους 686 εκατ. ευρώ που εντάχθηκαν στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών σε Έβρο και Θεσσαλία.

Διαβάστε ακόμη

Τα υψηλά επιτόκια «βαρίδι» για δανειολήπτες & επενδυτές – Από ποια «δεξαμενή» θα προκύψουν νέα NPLs

Stellantis: Συμφωνία με τους εργαζόμενους στον Καναδά έπειτα από ολιγόωρη απεργία

Steve Forbes: Το comeback της ελληνικής οικονομίας παράδειγμα για τις άλλες χώρες (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ