search icon

Οικονομία

«Ελλάδα 2.0»: 36 νέα έργα ύψους 1,34 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η δεύτερη δέσμη έργων περιλαμβάνει έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αλλά και την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, τις υποδομές και μεταφορές - Πάνω από €10 δισ. η ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ηλεκτρικά Λεωφορεία, ΒΟΑΚ, αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνουν τα 36 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ που εντάσσονται προς υλοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως εγκρίθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου.

Μαζί και με τα 12 πρώτα έργα προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, οι εντάξεις του Ταμείου αριθμούν σήμερα 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ.

Συνολικά η δεύτερη δέσμη έργων περιλαμβάνει έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, καθώς και τις υποδομές και μεταφορές. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται έργα για έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου.

Αναλυτικά, η δεύτερη δέσμη έργων περιλαμβάνει τα εξής:

Υποδομές και Μεταφορές

Ενέργεια

Περιβάλλον – Διαχείριση φυσικών πόρων – Κλιματική κρίση

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με αξιοποίηση των υδάτων για αρδευτικούς σκοπούς:

Έργα ύδρευσης:

Πολιτισμός

Ανάπλαση του κτήματος Τατοϊου: Εγκρίθηκε μια σειρά έργων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης στον ιστορικό αυτό χώρο, και συγκεκριμένα τα εξής:

Συνολικός Προϋπολογισμός: 39,9 εκατ. ευρώ

Σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

-Συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στις συνθήκες μικροπεριβάλλοντος για τη διατήρηση της επιφάνειας των υλικών των μνημείων. Συνολικός Προϋπολογισμός: 4 εκατ. ευρώ.

Δικαιοσύνη

Αγροδιατροφή

Οργάνωση και ασφάλεια δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών

-Σύστημα τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με την επωνυμία «Ρέα».

-Σύστημα, με την επωνυμία «Κένταυρος», για την εποπτεία των δομών.

-Ειδικό σύστημα, με την επωνυμία Υπερίων, για την ασφάλεια εισόδου – εξόδου και ταυτοποίηση των φιλοξενούμενων στις δομές.

Διασφαλίζοντας τις απαιτούμενες συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα, θα χρηματοδοτηθούν 49 ερευνητικά/επενδυτικά σχέδια, και συγκεκριμένα:

Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους

Επιπλέον, προετοιμάζεται η ένταξη μιας σειράς έργων αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 43,2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

-«Εθνική Στρατηγική για τη Διασφάλιση της Ποιότητας, την Ασφάλεια των Ασθενών και τη Συμμετοχή των Ασθενών στην Παροχή Υπηρεσιών Υγείας»,

-«Εθνικός Χάρτης Υγείας»,

-«Εθνικές Πολιτικές Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας, Προτύπων, Διαδικασιών, Δεικτών και Κοινού Εθνικού Πλαισίου Αξιολόγησης».

-Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που αποσκοπούν στη ανάπτυξη από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) του Ελληνικού Συστήματος DRG (Σύστημα Διάγνωσης Ομοιογενών Ομάδων).

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν – Ενεργειακή κρίση: Αυτά είναι τα μέτρα που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Gazprom: Η τροφοδοσία της Ευρώπης είναι στο μάξιμουμ – Oτιδήποτε επιπλέον μόνο με νέο συμβόλαιο

Έκθεση του ΔΝΤ: Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά

Exit mobile version