Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 7 δισ. ευρώ είναι μη επιστρεπτέα, έλαβαν ως ενίσχυση οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε παρέμβασή του επί του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό αυτό της ενίσχυσης που δόθηκε σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις «είναι τόσο μεγάλο σε σχέση με το τι συνέβη στην οικονομία, που η κριτική ότι “δεν θέλαμε και δεν βοηθήσαμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις” καταρρίπτεται».

«Όταν μιλάμε στο Κοινοβούλιο, να διατηρούμε επαφή με τους αριθμούς, ασχέτως των απόψεων μας, γιατί δεν είναι δυνατόν να δίνεται το μεγαλύτερο ποσό από καταβολής ελληνικού κράτους σε μια κοινωνική ομάδα, γιατί πράγματι υπήρχε ανάγκη να δοθεί, και να λέμε ότι “τους καταστρέψατε και δεν τους βοηθήσατε”».

Απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτή της αντιπολίτευσης για τις συνενώσεις και τις συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, του ζήτησε να διαβάσει το αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου.

Όπως είπε: «Αυτό περιλαμβάνει προφανώς και όχι υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, αλλά κίνητρα για εκείνες τις αποκλειστικά και μόνο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες, προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν σε ένα fund ή να δημιουργήσουν ένα κοινό εξαγωγικό σχήμα ή οτιδήποτε άλλο» με κίνητρα αξιόλογα, καθώς προβλέπεται 30% έκπτωση επί του φόρου εισοδήματος που δηλώνουν για τα επόμενα τρία έτη μετά τη συνεργασία ή τη συνένωσή τους.

Υπογράμμισε πάντως πως «αυτά τα κίνητρα σε καμία περίπτωση δεν αφορούν καθόλου τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά μόνο μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν – Ενεργειακή κρίση: Αυτά είναι τα μέτρα που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν

Ελον Μασκ: Θέλει να φτιάξει εργοστάσιο της Tesla στον πλανήτη Άρη