Σταδιακά επιστρέφουν οι μεγάλοι οίκοι και τα μεγάλα Αμοιβαία Κεφάλαια στο χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως απέδειξε και το πρόσφατο συνέδριο της Bank of America- Merill Lynch στο Λονδίνο.

Το προηγούμενο διήμερο, μεταξύ των επενδυτών που είδαν την Τράπεζα Πειραιώς ήταν η Fidelity, η Αmundi, το Wellington, η Putnam Investments, το Pelham Capital, το PSP και η Barrings.

Η παρουσία τέτοιων μεγάλων οίκων για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα – ύστερα από το συνέδριο της ΕΧΑΕ – δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επιστροφής των μακροπρόθεσμων επενδυτών οι οποίοι θα ποντάρουν στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 14- 18 μήνες.

Μετά την διόρθωση του Αυγούστου όπου αποχώρησαν τα hedge funds που είχαν τοποθετηθεί λόγω εκλογών, η ανάγκη της αγοράς ήταν να προσελκυσθούν στο χρηματιστήριο της Αθήνας, κεφάλαια τα οποία έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και προσφέρουν μια σταθερότητα στην αγορά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, πρόσφατα ξεκίνησε το κλείσιμο των short θέσεων στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Η φιλοσοφία, όμως, των προαναφερόμενων επενδυτών είναι συγκεκριμένη καθώς επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές και απαιτούν ρευστότητα και όχι συνεχείς αναταράξεις όταν προκύψει ένας εξωτερικός επιβαρυντικός παράγοντας (λχ Ηπα- Κίνα).

Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο της μαζικής επιστροφής τους στην Ελλάδα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα που προκαλούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, η οποία ήλθε τους τελευταίους μήνες του 2018, λίγο πριν κλείσουν τα βιβλία τους, γι αυτό και δεν διακινδυνεύουν τα κέρδη τους με μια υψηλότερη έκθεση στην ελληνική αγορά.

Στις συναντήσεις τους με την Τράπεζα Πειραιώς και τις υπόλοιπες ελληνικές Τράπεζες ενδιαφέρθηκαν για τις ελληνικές τράπεζες καθώς διαθέτουν προοπτικές εν όψει της εξυγίανσης των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια. Η κερδοφορία μέσα από την πιστωτική επέκταση και πως αυτή θα επιτευχθεί αλλά και ποιοι κλάδοι θα ευνοηθούν περισσότερο ήταν από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που έθεταν οι ξένοι στα πολύ προετοιμασμένα τραπεζικά στελέχη.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν τα κόκκινα δάνεια αλλά και το APS στο οποίο αναμένεται να εισέλθουν και οι τέσσερις τράπεζες με NPEs που ίσως και να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.