Της Στεφανίας Σούκη

«Τώρα, μετά το υπουργείο Πολιτισμού για τα αρχαιολογικά και τις ενστάσεις για τα ύψη των κτιρίων, το επόμενο, κρίσιμο βήμα, είναι το τι θα αποφανθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος  και ποια θα είναι η εισήγησή του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Οι αποφάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δείξουν και αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό, πέραν της …θεωρητικής προώθησης των διαδικασιών για το έργο που είναι στα προαπαιτούμενα του μνημονίου».

Αυτό επισημαίνουν στο newmoney.gr πηγές που έχουν παρακολουθήσει από κοντά όλες τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της πρώην έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού ύστερα και από την …αντεπίθεση στην οποία προέβη για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, από το Νοέμβριο του 2014, οπότε υπεγράφη και η αρχική σύμβαση, το επενδυτικό σχήμα κάτω από την Lamda Development.

«Είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές αποφασίζουν να απαντήσουν, ωστόσο είναι επίσης η πρώτη φορά που έχουν στα χέρια τους τις επίσημες θέσεις που δείχνουν τις προθέσεις αλλά και τα τυχόν εμπόδια- γραφειοκρατικής, νομικής και πολεοδομικής φύσης- που μπορεί να βρούν μπροστά τους με βάση τις αποφάσεις των αρμοδίων Διευθύνσεων. Τόσο ο όμιλος Λάτση, μέσω της Lamda Development όσο και η κινεζική Fosun και η Eagle Hills “θέλουν” το έργο, έχοντας εξασφαλίσει ηδη και την πρώτη χρηματοδότηση για την επένδυση, για την οποία, εφόσον ξεκινήσει, δηλώνουν παρόντες ως ενδιαφέρομενοι και άλλοι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Πέραν των αρχαιολογικών ζητημάτων που είχαν τεθεί εξ’ αρχής από το υπουργείο Πολιτισμού και μπορεί να συνεπάγονται, κατά τους επενδυτές, μεγάλες (γραφειοκρατικές) κυρίως καθυστερήσεις, το θέμα του ύψους των κτιρίων και των θέσεων που θα εκφράσουν οι επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ένα μεγάλο αγκάθι για το έργο, έστω κι αν, όπως επισημαίνουν οι επενδυτές, ο νόμος, βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός, προβλέπει ρητά τη δυνατότητα χωροθέτησης υψηλών κτιρίων χωρίς περιορισμούς ύψους και αριθμού. 

«Η – υπό όρους και προϋποθέσεις- δόμηση καθ’ ύψος μπορεί να αποτελέσει  λύση στην ανάγκη για περισσότερο χώρο, αφού η μείωση στην κάλυψη της επιφάνειας σημαίνει περισσότερο χώρο για πράσινο, περισσότερους ανοικτούς, κοινόχρηστους χώρους». Οι επενδυτές αναφέρονται και στο ρόλο (του περιορισμένου αριθμού) των υψηλών κτιρίων ως τοπόσημα:

«Παραδοσιακές πόλεις με έντονο το στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού όπως η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, το Πεκίνο, η Σαγκάη αλλά και το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και πολλές άλλες, είναι πόλεις των οποίων το τουριστικό προϊόν ενισχύεται σημαντικά μέσα από την ανέγερση κτιρίων με ειδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι πόλεις που έχουν τέτοιου είδους κτίρια και καινοτόμες κατασκευές (π.χ. το Louvre στο Παρίσι, το Hotel Arts στο παράκτιο μέτωπο της Βαρκελώνης, κ.α.) αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, πριν ακόμη και από την ολοκλήρωσή τους». Στο Λονδίνο, το ψηλότερο κτίριο έχει ύψος 309,7 μ., στη Μαδρίτη 249 μ., ενώ στο Παρίσι και στο Μιλάνο τα ψηλότερα κτίρια φτάνουν τα 231 μ.

Στην Αθήνα το ψηλότερο κτίριο της πόλης είναι ο Πύργος των Αθηνών με ύψος 103 μ. ενώ, σύμφωνα με τον «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό» (ΝΟΚ) το μέγιστο ύψος των κτιρίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 32 μ. «Γνωρίζουμε ότι γύρω από το θέμα των υψηλών κτιρίων υπάρχει ισχυρή διχογνωμία και διαμάχη. Αυτό που τελικά χρειάζεται είναι μια απόφαση για το αν η Αθήνα θα προχωρήσει μπροστά με καινοτόμο σχεδιασμό και τοπόσημα κτίρια, τα οποία σε  συνδυασμό με τη μοναδική ιστορία της, την παράδοση και την κληρονομία της θα οδηγήσουν σε ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το σήμερα».

Τα ψηλά κτίρια αποτελούν σημαντικό στοιχείο της αστικής ανάπτυξης στο Ελληνικό, με την πρόταση για χωροθέτηση 6 ψηλών κτιρίων (θα είναι κάτω από 200 μ.), καθώς και μιας ζώνης κτιρίων περιμετρικά του Μητροπολιτικού Πάρκου, που σε συγκεκριμένα σημεία ενδέχεται να φτάσουν τα 70 μ.

Τα ψηλά κτίρια του Ελληνικού, τα οποία θα είναι ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, θα προκύψουν ύστερα από διεθνείς διαγωνισμούς ώστε να επιλεγούν οι πιο αναγνωρισμένοι αρχιτέκτονες παγκοσμίως και θα περιλαμβάνουν:

-Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων στο Μητροπολιτικό Πάρκο
-Κτίριο κατοικιών στην περιοχή της Μαρίνας
-Κτίριο μικτών χρήσεων στο χώρο περιπάτου
-Κτίριο Γραφείων & Κτίριο Ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
-Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου