Στο 1,9% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για το 1ο τρίμηνο του έτους, το οποίο, βάσει της σημερινής ανακοίνωσης, έκλεισε με ισχνή ανάπτυξη μόλις 1,1%, αντί για 1,3% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Έτσι, προκύπτει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 1,5% το 1ο εξάμηνο του έτους, επίδοση που δεν συνάδει με το «success story» που επιχείρησε να παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2ο τρίμηνο κατά 0,8%. Είχε προηγηθεί οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2018. Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2019 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.

Πλέον θα χρειαστεί σημαντικό άλμα το 2ο εξάμηνο, προκειμένου η ανάπτυξη να μην είναι στο σύνολο του έτους χαμηλότερη από τα αδύναμα περυσινά επίπεδα του 1,9%. Το στοίχημα αυτό είναι απαιτητικό, παρότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που σημείωσε τον Αύγουστο ρεκόρ 12ετίας, και σειρά άλλων δεικτών και εξελίξεων, όπως η άρση των capital controls, δείχνουν πως η οικονομία μπορεί να πατήσει γκάζι. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και ο οίκος Moody’s περιμένουν ανάπτυξη 2,1% και η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ ανάπτυξη ίδια με πέρυσι (1,9%). Πιο απαισιόδοξο είναι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,8%. Το ΚΕΠΕ είχε προβλέψει ότι το 2ο τρίμηνο του 2019 θα κλείσει με ανάπτυξη 1,87% και σήμερα επιβεβαιώθηκε.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2ο τρίμηνο του 2019 ήταν αποτέλεσμα των ακόλουθων μεταβολών:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στη σημαντική τόνωση της δημόσιας κατανάλωσης, που ήταν 5,3% υψηλότερη σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2018, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 0,7%, παρά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα τον Μάιο («13η σύνταξη», μειώσεις ΦΠΑ), οι οποίες θα περίμενε κανείς να τονώσουν την κατανάλωση των νοικοκυριών.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018.

– Αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

– Αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%

Σε τριμηνιαία βάση οι μεταβολές που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν οι εξής:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Η κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα ήταν μειωμένη κατά 0,4%, ενώ η δημόσια δαπάνη ήταν υψηλότερη κατά 4,3%.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

–  Αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

–  Μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,9% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,2%.