Φως στο ζήτημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας προσπαθεί να ρίξει ο κ. Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δίκαιου και Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ.  Φαραντούρης σημειώνει οι αυξημένες τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να πλήττουν τον Έλληνα καταναλωτή αποδεικνύοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι καθόλου παροδικό και επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για πιο γενναία δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, όπως είχε επισημανθεί ήδη από τον Σεπτέμβρη.

Η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στην Ρωσία είχε ως κύριο αντικείμενο τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, ωστόσο δεν έβγαλε κάποια είδηση δεδομένου ότι οι Ρώσοι δεν αποδέχθηκαν το ελληνικό αίτημα για 100% σύνδεση των τιμών φυσικού αερίου με το πετρέλαιο.

Θέλει προσοχή ώστε οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ εταιρειών να μην διολισθήσουν σε γεωπολιτικές σταθμίσεις μεταξύ κρατών. Εύλογο το ενδιαφέρον κάθε Κυβέρνησης για τις τιμές αερίου εισαγωγής, ωστόσο η γεωπολιτική συγκυρία (Ρωσία – Ουκρανία – Καζακστάν) δεν ήταν η κατάλληλη για την πραγματοποίηση της επίσκεψης κορυφής.

Για τον EastMed

Αναφορικά με τον αγωγό φασικού αερίου East Med που φιλοδοξεί να ενώνει υποθαλάσσια τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης κι από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στο χθεσινό Non-paper του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση των ΗΠΑ στο πρότζεκτ αυτό. Παρ’ ό,τι ό πως είπε ο κ. Φαραντούρης ο ίδιος δεν θεωρεί ότι το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης βρίσκεται στα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο η εξέλιξη αυτή προφανώς δεν είναι ευνοϊκή για τον ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγό, αφού υιοθετεί την τουρκική ρητορική και το κυριότερο έρχεται λίγο μετά την ελληνο-αμερικανική συμφωνία του Οκτωβρίου. Θα πρέπει να τοποθετηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση επίσημα για το τί έχει αλλάξει έκτοτε και τί σκοπεύει να κάνει με τον αγωγό.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα ενσωματωθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου επιτείνοντας την οικονομική ασφυξία στην αγορά και τα νοικοκυριά τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Υπάρχει ανάγκη για πιο γενναία μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Επενδυτικός πυρετός: 150 νέα ξενοδοχεία σε δύο χρόνια

Νίκος Μίχος: Βγαίνει απο τη φυλακή

Μανώλης Καραμολέγκος: Το νέο κεφάλαιο που θέλει να ανοίξει ο «βασιλιάς» της αρτοβιομηχανίας