Το «κομπόδεμα» τους σε κρατικά ομόλογα μπορούν και πάλι (έπειτα απο 2 χρόνια δηλαδή) να βάλουν νοικοκυριά και μικρομεσαίοι αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν δίνουν κάποια ουσιαστική απόδοση στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα οι αποταμιευτές να ψάχνουν εναλλακτικές και σίγουρες επενδύσεις. Από σήμερα, λοιπόν το Δημόσιο δίνει και πάλι τη δυνατότητα στους πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους σε τίτλους με σημαντική και εγγυημένη απόδοση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΟΔΔΗΧ), από σήμερα και έως και την Πέμπτη θα διαρκέσει η περίοδος εγγραφών για τους ιδιώτες που θέλουν να προμηθευτούν ετήσια έντοκα γραμμάτια.

Το όφελος; Στην προηγούμενη έκδοση, αντίστοιχης διάρκειας, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,84%, όταν το μέσο επιτόκιο καταθέσεων είναι μόλις 0,35%.

Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να επενδύσουν στα έντοκα γραμμάτια μπορούν να το αιτηθούν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρεία. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

H περίοδος εγγραφών ξεκινά την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και λήγει την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να επενδύσει κάθε φυσικό πρόσωπο ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Σημειώνεται ότι, ήδη στα χέρια φυσικών προσώπων βρίσκονται έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας, μεν, υπόψιν την αποκλιμάκωση στις αποδόσεις στα ομόλογα και συνεκτιμώντας την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέες εκδόσεις και την ίδια ώρα «θωρακίσει» το λεγόμενο «πράσινο ομόλογο» με έργα και επενδύσεις.

Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε τρεις ακόμα νέες εκδόσεις/επανεκδόσεις ως το τέλος του 2023. Η πρωτη είναι προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν δύο ακόμα στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.

Την «ποιοτική» διάφορα στο πρόγραμμα δανεισμού, όμως, θα την κάνει το «πράσινο» ομόλογο. Μία τέτοια έκδοση που προϋποθέτει την σύνδεση με έργα – επενδύσεις που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες «πράσινες» προδιαγραφές. Αρμόδιες πηγές λένε ότι η διαδικασία «συλλογής» βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο!

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024

Η ΔΕΘ, οι αστυνομικοί των VIP, οι… σφαγμένοι, η βουτιά της αγοράς και το βραχυκύκλωμα του καζίνο

Bright Special Lighting: Η ελληνική εταιρεία που δίνει τα… φώτα της σε όλο τον κόσμο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ