Οικονομία

Σεντένο: Τολμηρή συμφωνία που ήταν αδιανόητη μέχρι πριν λίγο – Στα €540 δισ. το πακέτο (upd)

  • newsroom


Ανταποκριθήκαμε στους πολίτες. Σχεδόν το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα, η ρευστότητα στο 16% του ΑΕΠ. Μιλάμε σε δισεκατομμύρια δήλωσε ο Σεντένο - Τι προβλέπει η συμφωνία

Για τολμηρές και φιλόδοξες προτάσεις που ήταν αδιανόητες μέχρι πριν λίγες εβδομάδες έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Όπως είπε ο Μάριο Σεντένο, “αυτή η συμφωνία περιέχει τολμηρές και φιλόδοξες προτάσεις που θα ήταν αδιανόητες μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε την αντίδραση στη χρηματοπιστωτική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, όταν η Ευρώπη έκανε πολύ λίγο αργά. Αυτή τη φορά είναι διαφορετική. Ανταποκριθήκαμε στους πολίτες. Σχεδόν το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα, η ρευστότητα στο 16% του ΑΕΠ. Μιλάμε σε δισεκατομμύρια“.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το κείμενο της συμφωνίας επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να δημιουργήσει ένα ταμείο για τη χορήγηση δανείων ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις όλης της ΕΕ.

Κάθε χώρα της ευρωζώνης θα μπορεί να αντλήσει από τις πιστωτικές γραμμές του ESM κεφάλαια ύψους 2% του ΑΕΠ της, (συνολικά το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 240 δισ. ευρώ) εφόσον τα χρήματα χρησιμοποιούνται για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Οι πιστώσεις θα είναι διαθέσιμες μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα είναι διαθέσιμες εντός δύο εβδομάδων.

Δεν θα ισχύσουν άλλοι όροι (μνημόνιο). Αλλά η συμφωνία θα καλεί τις χώρες που θα κάνουν χρήση να τιμήσουν την δέσμευσή τους ότι θα διατηρήσουν τα οικονομικά τους υπό έλεγχο μετά την κρίση του κοροναϊού.

Οι διαπραγματεύσεις ενέκριναν επίσης το πρόγραμμα αντασφάλισης ανέργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ. Η πρωτοβουλία θα είναι προσωρινή και επικεντρωμένη στην προστασία των εργαζομένων, βοηθώντας παράλληλα με κάποιες ιατρικές δαπάνες.

Οι υπουργοί δεν προχώρησαν στην έγκριση κορωνο-ομολόγου. Αντ ‘αυτού, «θα εργαστούν» για τη δημιουργία ενός προσωρινού “Ταμείου ανάκαμψης” που θα μπορούσε να προσφέρει χρήματα σε χώρες μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ για να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο οι υπουργοί παραπέμπουν το θέμα στους ηγέτες των κυβερνήσεων.

H συνεδρίαση που ξεκίνησε μετά από αλλεπάλληλες  καθυστερήσεις,  λίγο μετά τις 22:30 και ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00 ολοκληρώθηκε σε μόλις 32 λεπτά με τους υπουργούς να χειροκροτούν.

 

 

 

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αμέσως μετά την ολοκήρωση της συνεδρίασης δήλωσε: “Έχουμε θέσει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα Ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέπει την έκδοση κοινών χρεών. Εκτός του τραπεζιού είναι οι όποιες προϋποθέσεις για τη χρήση της χρηματοδότησης του ESM. Τώρα εναπόκειται στους ηγέτες να λάβουν τις σωστές αποφάσεις”.

Ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα δήλωσε ότι το Eurogroup κατέληξε σε μια “λογική” συμφωνία και ότι η χρηματοδότηση από τον ESM θα εξακολουθήσει να έχει προϋποθέσεις. “Αυτό είναι και το λογικό”, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει συμφωνήσει για το σημαντικότερο οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της.

Το χρονικό της συνεδρίασης

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, μετά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου φαίνεται να υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία.

Η διατύπωση στην οποία φαίνεται να συμφωνούν Ιταλία και Ολλανδία όσον αφορά τις πιστοληπτικές γραμμές του ESM και τις δεσμεύσεις που  αυτές συνεπάγονται αναφέρει ότι “η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για να στηρίξουν το εγχώριο άμεσο ή έμμεσο κόστος για την υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την πρόληψη του COVID 19 “.

Σχετικά με το Ταμείο για την ανάκαμψη, αναμένονται ελάχιστες αλλαγές και το θέμα θα μετακυλιστεί στους ηγέτες της ΕΕ: ​​”Ένα τέτοιο ταμείο θα είναι προσωρινό, στοχευμένο και ανάλογο με το έκτακτο κόστος της τρέχουσας κρίσης, με στόχο να βοηθήσει στην χρονική εξάπλωσή του (του κόστους) μέσω χρηματοδότησης”.

Επιπλέον ως μέρος του συμβιβασμού ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα αποστείλει επιστολή στους αρχηγούς των κρατών με την οποία θα γνωστοποιεί ότι κάποιες πρωτεύουσες υποστηρίζουν την έκδοση κορωνοομολόγου και άλλας όχι. Η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν θα αναφέρεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, που έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Συνεχείς παρατάσεις για την έναρξη

Νωρίτερα με τελευταία ανάρτησή του στο twitter ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος του προέδρους του Eurogroup, ανακοίνωσε «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το Euroroup. Ξεκινάμε στις 21:30 (ώρα Βρυξελλών)»

Όλο αυτό το διάστημα, της πάνω από τρεις ώρες καθυστέρησης, ο Μάριο Σεντένο είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους υπουργούς Οικονομικών, μέχρι να ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη, με σκοπό να επιτευχθεί η συμφωνία.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του μέσω twitter, ο εκπρόσωπος Λουίς Ρέγκο, μετέφερε το μήνυμα του Μάριο Σεντένο ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία. Ωστόσο χρειαζόμαστε ακόμα μία ώρα πριν ξεκινήσουμε». Μεταθέτοντας παρατείνοντας με αυτό τον τρόπο κατά μία ώρα την έναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο έκτοτε υπήρχε μεγάλης διάρκειας σιωπηρή παράταση.

Νωρίτερα, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter ο κ. Σεντένο  ανάφερε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και πρόσθεσε: «Πιστεύω -ακόμα πιστεύω- ότι αυτή τη φορά ΟΛΟΙ θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξουνε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού το οποίο αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Ένωσής μας».

Την ίδια στιγμή, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στην ηγεσία του Euogroup, για εξεύρεση λύση σήμερα, αναλυτές αποκλείουν την ύπαρξη συμφωνίας επάνω σε ένα πλαίσιο έκδοση ευρωομολόγου για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είτε σήμερα, είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Απόρρητο Απόρρητο