Οικονομία

Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Οικονομική στήριξη με όρους από τον ESM

  • newsroom


«Μόνο για έξοδα ιατροφαρμακευτικής στήριξης δεν θα ισχύουν όροι» έγραψε στο twitter ο Βόκπε Χούκστρα

Την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup ανακοίνωση και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόκπε Χούκστρα, ο οποίος με μέσω δήλωσής του στο twitter σημείωσε «Μετά από μακράς διάρκειας και έντονες συνομιλίες τις τελευταίες μέρες, φτάσαμε σε μία καλή κατάληξη σήμερα. Κάναμε λογικές συμφωνίες για την Ευρώπη και για την Ολλανδία για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό».

Ο Ολλανδός σημείωσε ότι το Eurogroup έχει θέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στο τραπέζι που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν το ιατρικό κόστος καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις των χωρών, πράγμα που θα βοηθήσει τις εταιρείες και τους υπαλλήλους. «Έχουμε θέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στο τραπέζι που θα βοηθήσει τα κράτη στις οικονομικές επιπτώσεις και στο ιατρικό κόστος, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα συμβάλει επίσης στη μακροπρόθεσμη οικοδόμηση των εθνικών μας οικονομιών» ανέφερε.

Ο ESM μπορεί αν παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες για τα ιατρικά τους έξοδα χωρίς όρους, όπως σημείωσε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας, ωστόσο είπε θα διατεθεί επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους «Ο ESM μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για ιατρικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης και οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό. Είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι στο ευρωομόλογο. Πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την Ευρώπη ή την Ολλανδία».

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ολλανδία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα καθώς όπως πιστεύει αυτή η ιδέα δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την Ευρώπη ή την χώρα.

«Επιπλέον, συμφωνήσαμε για πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μας, στήριξη της αγοράς εργασίας στο ΠΔΠ και πρόσθετη υποστήριξη για ιατρική υποστήριξη σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης στο οποίο οι χώρες μπορούν να συνεισφέρουν εθελοντικά» σημείωσε ο Βόκπε Χούκστρα.

«Με αυτό το πακέτο θα βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν ανάγκη βραχυπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα οικοδομήσουμε ανθεκτικές οικονομίες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για ένα ισχυρό και ευαίσθητο σημάδι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».