Οικονομία

Επανέρχονται τα σκληρά τεκμήρια για τα φετινά εισοδήματα

  • Κωστής Πλάντζος


Απειλή πρόσθετου φόρου και για e-αποδείξεις που δεν καλύφθηκαν -  Φεβρουάριο οι οριστικές αποφάσεις πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τέλος χρόνου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, για να καλύψουν οι φορολογούμενοι τις απαιτούμενες  από το νόμο ηλεκτρονικές δαπάνες (τουλάχιστον 30% του ετησίου εισοδήματός τους) αλλά και τυχόν διαφορές εισοδημάτων και τεκμηρίων που ανακύπτουν βάσει της περιουσιακής τους κατάστασης.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2021 που θα φορολογηθούν το 2022, δεν θα ισχύσει η αναστολή των τεκμηρίων όπως φέτος ίσχυσε στις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020. Και την ίδια στιγμή, επανέρχεται και η φορολογική «πίεση» για δαπάνες μέσω τραπέζης που είχε ατονήσει ή μετριαστεί -ελέω κορωνοϊού και της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων- κατά το 2022.

Έτσι ακόμα και όσοι είχαν βγει κάποιους μήνες σε αναστολή στις αρχές του 2021, θα κληθούν να καλύψουν το 30% των εισοδημάτων τους με ηλεκτρονικές δαπάνες. Ό,τι τυχόν δεν καταφέρουν να καλύψουν με πληρωμές με κάρτες κλπ επιβαρύνεται με πρόσθετο φόρο 22%. Και έχουν πλέον κάθε λόγο να υπολογίσουν τι ποσό πρέπει να δαπανήσουν τον Δεκέμβριο με κάρτες, για να γλιτώσουν το «πέναλτι» φόρου το 2022.

Παράλληλα, επιστρέφει και για τους “κορωνόληκτους” το σύστημα με το οποίο η εφορία υπολογίζει από μόνη της «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης». Στις περιπτώσεις αυτές, οι «ταρίφες» της εφορίας είναι:

·  3.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμους ή όσους επιλέξουν να υποβάλουν ξεχωριστά δήλωση φόρου από τον/την σύζυγο ή συμβία τους

·  5.000 οικογενειακό εισόδημα για τα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινή δήλωση

·  Τεκμήριο τουλάχιστον 40 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα πρώτα 80 τετραγωνικά της κατοικίας (δηλαδή 2.000 – 3.200 ευρώ για όποιον διαμένει ή απλώς ενοικιάζει κατοικία 50-80 τμ) και πολλά περισσότερα για μεγαλύτερες.

· τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ ή τζιπ που κλιμακώνονται ανάλογα με τα κυβικά και την παλαιότητα, μεταξύ 1.000 ευρώ για τα πιο μικρά και παλαιά αυτοκίνητα πόλης, έως και 9.000 για αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ.ε –ή πολύ πάνω και από τις 10.000 ευρώ για μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

Οι ίδιες πηγές πάντως αφήνουν και ένα «παράθυρο» επαναξιολόγησης των αποφάσεων προς τα τέλη Φεβρουαρίου και, πάντως, πριν την έναρξη υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων, εάν τα ως τότε δεδομένα τα οποία συλλέγει και παρακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών δείξουν κίνδυνο επιβολής μαζικών πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον «βύθισε» τις αγορές – Τι συστήνει

Η κρίσιμη μέρα για την Ελλάκτωρ, το παιχνίδι με τα ακίνητα του Κέντρου, οι νέες μπίζνες του Θεοδωρόπουλου και τα νέα πρόσωπα στην Hermes Aθηνών

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης