Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμών για τις αναστολές Δεκεμβρίου (vid)

  • newsroom


Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οι πληρωμές των αναστολών συμβάσεων πρόκειται να γίνουν μέσα στις 12 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, και όχι νωρίτερα

Μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του 2021 θα λάβουν χώρα οι πληρωμές για το επίδομα ύψους 534 ευρώ για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο είτε σε κλειστές είτε σε πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις αλλαγές στα εργασιακά, τις αυξήσεις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά και την ανασύσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με το megatv.com, o υπουργός Εργασίας τόνισε πως οι πληρωμές των αναστολών συμβάσεων πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στις 12 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, και όχι νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα πρέπει να γίνει η υποβολή των σχετικών λιστών από τις επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, αλλά και να ανοίξει το σύστημα για τυχόν διορθώσεις λαθών.

«Εάν δεν υπήρχε η ΕΡΓΑΝΗ, οι πληρωμές θα γίνονταν με 2 ή 3 μήνες καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να δίνει δημόσιο χρήμα στα τυφλά».

Η ημερήσια αποζημίωση για που δικαιούται ο εργαζόμενος ανέρχεται σε 18 ευρώ.

Η δήλωση στο ΠΣ «Εργάνη»

Οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας σε αναστολή κατά τον Δεκέμβριο.

Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους έως τις 31 Δεκεμβρίου. Εντός της ίδιας προθεσμίας, είναι δυνατή η υποβολή αρχικών δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Τι ισχύει για εργαζόμενους με δύο ή παραπάνω εργοδότες

Σε περίπτωση εργαζόμενου με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: 

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τα γρήγορα clicks άφησαν εκτός προγράμματος το 60% των αιτήσεων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό ξεκίνημα με μικρό τζίρο οδηγεί την αγορά άνω τω 815 μονάδων

Ο ‘’Μr Nammos’’ Γιάννης Παπαλέκας πήρε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των 134 εκατ. της Prodea