search icon

Οικονομία

Επιπλέον μισό δισ. για μέτρα στήριξης από τον φόρο στα διυλιστήρια

«Πλώρη» για νέες παροχές το 2023 - Στα σχέδια της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, επέκταση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης και «επιταγή» ως 50 ευρώ τον μήνα

Ανοίγει δρόμο και για νέες παροχές η κυβέρνηση το 2023. Τα περιθώρια για εξαγγελίες μέτρων άμεσης εφαρμογής για το 2022 ουσιαστικά εξαντλήθηκαν, όμως στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει κοντινή ημερομηνία λήξεως και προετοιμάζονται για νέα πακέτα στήριξης, με «καύσιμα» τους έξτρα φόρους που θα εισπράξει το 2023 για τα «ουρανοκατέβατα  κέρδη» που είχαν φέτος οι εταιρίες ενέργειας.

Αν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου δεν διασφαλίζουν τι κέρδη τελικά θα εμφανίσουν για εφέτος, από τους φόρους στα διυλιστήρια στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψουν επιπλέον έσοδα  500 – 600 εκατ. ευρώ και άνω.

Η αξιοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τα σενάρια του πολέμου και της ακρίβειας:

Όπως εκτιμούν δηλαδή, για κάθε 10 ευρώ επιπλέον στο φυσικό αέριο (πάνω από τα 120 ανά μεγαβατώρα) η κυβέρνηση θα χρειάζεται να βρίσκει και επιπλέον 250-300 εκατομμύρια ευρώ «έξτρα έσοδα» για να καλύπτει λογαριασμούς και τρέχουσες ανάγκες θέρμανσης, ρεύματος ή διαβίωσης και μόνον.

Στο δύσκολο αυτό μονοπάτι πάντως, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν και «δρόμο» για έξτρα παρεμβάσεις που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν μέτρα για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών από το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε είδη διατροφής.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Αγγελόπουλου: Νέα ανατροπή με «μυστικές διαθήκες» και ακύρωση των πλειστηριασμών για τη σύζυγο του Κων. Αγγελόπουλου και την κόρη της

Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Άνοιξε νέο επενδυτικό κύκλο 60 εκατ. ευρώ

Σε κινεζικό κλοιό προσφυγών ο διαγωνισμός για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων

Exit mobile version