Οικονομία

Επιστρεπτέα 7: Μισό δισ. στα ταμεία των επιχειρήσεων πριν από το Πάσχα

  • Κωστής Πλάντζος


«Δίψα» για ρευστό από 300.000 επιχειρήσεις σε 24 ώρες – Ποιοι παίρνουν αυξημένα ποσά

Και νέες πληρωμές που, όμως, ίσως φανούν τελικά μετά το Πάσχα λόγω τραπεζικής αργίας, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.  Ήδη πιστώθηκαν χθες  Μεγάλη Τετάρτη στους λογαριασμούς 190.624 πρώτων δικαιούχων 395 εκατ. ευρώ. Οι μισοί δικαιούχοι έχουν συνεπώς ήδη πληρωθεί, αλλά μέχρι το πρωί σήμερα ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων εκταμίευσης έχει φτάσει στις 300.000 αιτήσεις. Και όπως όλα δείχνουν, τελικώς θα ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ το ποσόν που θα “μεταγγιστεί” το Πάσχα στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το Κράτος.

Η διορία για αιτήσεις εκταμίευσης για το συνολικά 1 δισ. ευρώ που θα μοιραστεί από την Επιστρεπτέα 7, λήγει 10 Μαΐου. Ωστόσο  οι επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία έσπευσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες  υποβάλουν μαζικά τις αιτήσεις στο πρώτο 24ωρο αφότου άνοιξε η πλατφόρμα MyBussinessSupport το βράδυ της Μ. Τρίτης, για να προλάβουν να πληρωθούν ως την Μ. Πέμπτη. Και αυτό μαρτυρά τη «δίψα» των επιχειρήσεων που μόλις άνοιξαν (ή θα ανοίξουν ως την Τρίτη), να λάβουν τις κρατικές ενισχύσεις πριν ακόμα δουν σχεδόν καμία είσπραξη από πελάτες τους.

Σε αυτήν την «πρεμούρα» πάνω όμως, χιλιάδες επιχειρήσεις παρολίγον να βρεθούν «εκτός νυμφώνος», επειδή υπέβαλαν λειψή την αίτηση για τη Επιστρεπτέα 7. Σε όσους είχαν δηλώσει μεν τα οικονομικά στοιχεία α΄τριμήνου στο MyBussinessSupport αλλά ξέχασαν α δηλώσουν συμμετοχή, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα εκδώσει νέα Απόφαση και η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά για να υποβάλουν κανονικά τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι που κινδυνεύουν να την χάσουνε λόγω «κεκτημένης ταχύτητος» στη υποβολή -που οδήγησε και στο συγκεκριμένο λάθος.

Την φορά αυτή δόθηκε όμως και η ευκαιρία σε νέους και περισσότερους δικαιούχους να εισπράξουν Επιστρεπτέα 1.000 ευρώ και άνω. Αυξημένα ποσά  από τουλάχιστον 2.000 ευρώ (ή και από 4.000 ευρώ και άνω) λαμβάνουν κλάδοι όπου επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, αναλόγως και αν απασχολούν προσωπικό.

Έτσι, ακόμα και αν είχαν αποκλειστεί από την Επιστρεπτέα 6, πολλοί πήραν για πρώτη φορά βοήθημα εφέτος, ιδίως νεοσύστατες επιχειρήσεις και όσες ήταν κλειστές δια νόμου, όπως λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός, γυμναστήρια κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικός πυρετός: Επέλαση των κινεζικών εταιρειών στη Wall Street

Sms στο 13033: Πότε καταργείται – Χωρίς μουσική καφέ και εστιατόρια, τι ώρα θα κλείνουν

Τηλεργασία: Μέχρι πότε παρατείνεται το μέτρο – Όλα τα SOS για εργοδότες και εργαζόμενους