search icon

Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως τις 30/4 για όσους περιμένουν τα κρατικά δάνεια

Νέες οδηγίες από το ΥΠ.ΟΙΚ. - Πώς θα γίνει ο έλεγχος των ενστάσεων και η πληρωμή σε δικαιούχους

Τελειωμό δεν έχει το θρίλερ με τις 17.000 ενστάσεις από έχουν υποβληθεί όσους έχασαν τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής!

Το (τελευταίο) χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί αυτήν την περίοδο. Όμως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε μια ένα παράταση έως τις 30 Απριλίου στην αρμόδια επιτροπή που εξετάζει τις ενστάσεις. Όπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο που περιλαμβάνει και αναλυτικές οδηγίες στις περιπτώσεις «η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως 30.4.2024. Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος επανεξέτασης».

Με τη νέα παράταση και το κείμενο οδηγιών δίνεται περιθώριο για να «τρέξει» ο έλεγχος των ενστάσεων και να καλυφθούν όσοι έχασαν αδίκως τα δάνεια (π.χ. επειδή έκαναν κάποιες λάθος καταχωρήσεις). Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Όμως, όπως αναφέρεται στην νέα εγκύκλιο η καταβολή τυχόν ποσών καταβάλλονται στις αιτούσες επιχειρήσεις μόνο εφόσον ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Οι αιτούσες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αιτήματα επανεξέτασης, ενημερώνονται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ, μόνο στην περίπτωση που προκύπτει ποσό ενίσχυσης προς καταβολή.

Διαβάστε ακόμη

Ποια σπίτια και σε ποιες περιοχές πωλούνται πιο γρήγορα στην Αθήνα (γράφημα)

Γιατί οι Πορτογάλοι της BA έριξαν “λευκή πετσέτα” κλείνοντας το εργοστάσιο της πρώην Γιούλα

ΑΑΔΕ: Ποιους θα ελέγξει «κατά προτεραιότητα» το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version