search icon

Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Πώς θα νιώσουμε «ανακούφιση» στην τσέπη μας από τον πληθωρισμό – Οι τρεις βασικοί παράγοντες

H στήριξη προσεγγίζει το 9% του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών, προσφέροντας ένα μαξιλάρι έναντι του υψηλού πληθωρισμού

Τους τρεις παράγοντες, οι οποίοι μπορούν αμβλύνουν τις επιπτώσεις του πληθωριστικού φαινομένου στην Ελλάδα, παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα, σε ειδική ανάλυση για την πορεία της οικονομίας.

Με το δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται σε διψήφια επίπεδα (10,7% ο εναρμονισμένος δείκτης τον Μάιο), οι αναλυτές της ΕΤΕ προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην αγορά εργασίας, στον τουρισμό και στα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία μπορούν να περιορίσουν τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων.

Κι αυτό, μάλιστα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης πλήττονται από το κύμα αυξήσεων.

Πιο αναλυτικά:

Τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις

Ο επιχειρηματικός τομέας, σύμφωνα με την ΕΤΕ, καλείται να ανταπεξέλθει στις πρωτοφανείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, αλλά και σε ελλείψεις πρώτων υλών, ενώ υφίσταται έντονες –άμεσες και έμμεσες– επιδράσεις από τη διάχυση των ανατιμήσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής. 

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μετριάζουν τον αντίκτυπο των παραπάνω εξελίξεων στις επιχειρηματικές επιδόσεις. Οι κυριότεροι είναι οι ακόλουθοι: 

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Προχωρά η διαδικασία για τη δημόσια πρόταση της Reggeborgh

Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και νέοι στόχοι στο «ραντάρ» για τη Sarantis

Οι εφοπλιστές που μπαίνουν στην ενέργεια, τα σχέδια της Motor Oil με τους Σαουδάραβες, οι νέες δουλειές των ΕΛΠΕ και οι εφοριακοί που… τράκαραν με τον Πιτσιλή

Exit mobile version