Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα προκειμένου να περιορίσει το αυξημένο λειτουργικό κόστος έχει ξεκινήσει η Γρ. Σαράντης ΑΕΒΕ, επιχειρώντας προς ώρας να μετριάσει τον αντίκτυπο του με μπαράζ ανατιμήσεων στα προϊόντα που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Την ίδια ώρα βλέπει πολλές ευκαιρίες στο εξωτερικό, όπου η επέκταση της αποτελεί προτεραιότητα.

«Από πέρυσι το φθινόπωρο έχουμε προχωρήσει σταδιακά σε μία μεσοσταθμική αύξηση 10% στις τιμές – κυρίως – των ειδών οικιακής χρήσης, όπου υπάρχει σημαντική πίεση στο κοστολόγιο», έλεγε στο newmoney ο αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Κώστας Ροζακέας στο περιθώριο της ΓΣ των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα μπορούσε να κλείσει ο κύκλος των ανατιμήσεων στην αγορά. «Πραγματικά κανείς δεν ξέρει. Για να κλείσει θα πρέπει να δούμε πρώτα κάποιες ενδείξεις. Η κυριότερη είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Μόνο τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε για το ενδεχόμενο να κλείσει ο κύκλος», εκτίμησε.

Ο ίδιος, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για κάμψη των πωλήσεων τους τελευταίους μήνες, λέει ότι η αγορά εξακολουθεί να κρατά. «Πάμε καλά. Η κρίση στην πραγματικότητα ακόμα δεν έχει φθάσει στο Σούπερ Μάρκετ. Οι πωλήσεις τους δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ακόμα», λέει ο κ. Ροζακέας επικαλούμενος τόσο την πορεία των πωλήσεων των προϊόντων του Ομίλου Σαράντης όσο και γενικότερα.

Η διοίκηση του Ομίλου επανέλαβε στη ΓΣ την εκτίμησή της ότι οι πωλήσεις κατά το α’ τρίμηνο της χρονιάς σημείωσαν αύξηση 4%, παρά την παύση των δραστηριοτήτων για περίπου ένα μήνα της ουκρανικής θυγατρικής Ergopack.

Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Σε κάθε περίπτωση ο Όμιλος προχωρά σε κινήσεις για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Όπως λέει ο κ. Ροζακέας ήδη στο κέντρο διανομής αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία θα επεκταθούν.

«Είναι μία επένδυση γύρω στα 450 χιλ. ευρώ που θα καλύψει περίπου το 40% των ενεργειακών μας αναγκών στο κέντρο. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι, όμως υπήρξε ένα γραφειοκρατικό κόλλημα που είχε να κάνει με το καταστατικό της εταιρείας, το οποίο μετά τις τροποποιήσεις που περάσαμε σήμερα θα το ξεπεράσουμε». Λίγο νωρίτερα οι παριστάμενοι μέτοχοι ενέκριναν την προσθήκη στο σκοπό της εταιρείας την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά συστήματα σε ιδιόκτητο χώρο και για ιδίαν χρήση».

«Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε αυτού του είδους τις επενδύσεις. Το εξετάζουμε και για τα κεντρικά μας γραφεία στο Μαρούσι αλλά και για τη δημιουργία πάρκου με φωτοβολταϊκά συστήματα σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ομίλου που γειτνιάζει με το κέντρο διαλογής», σημειώνει.

Η θυγατρική στην Ουκρανία

Αναφορικά με τη θυγατρική στην Ουκρανία ο κ. Ροζακέας σημείωσε πως η επαναλειτουργία της εδώ και δύο μήνες (σσ μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ το Κίεβο) έχει συνοδευτεί από πολύ καλά αποτελέσματα. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι ότι η εταιρεία δεν επηρεάζεται απ’ τις εχθροπραξίες και την απομόνωση των ρωσόφωνων περιοχών στα ανατολικά της Ουκρανίας καθώς δεν είχε εκεί δραστηριότητα ή πωλήσεις.

Η Stella Pack και νέες κινήσεις στο εξωτερικό

Ερωτηθείς για νέες επενδυτικές κινήσεις στο εξωτερικό, για τις οποίες είχε προϊδεάσει πρόσφατα ο ίδιος κατά την παρουσίαση του ομίλου στους αναλυτές, ο κ. Ροζακέας απαντά ότι προτεραιότητα προς το παρόν αποτελεί να προχωρήσει το ντιλ απόκτησης της πολωνικής Stella Pack.

«Επειδή είναι ένα ντιλ μεγάλο και αρκετά πολύπλοκο, θέλουμε πρώτα να πάρουμε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και έπειτα θα δούμε για άλλους στόχους», σημείωσε, εκτιμώντας ότι η τοποθέτηση της εποπτικής Αρχής θα γίνει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

«Οι ευκαιρίες βρίσκονται στο εξωτερικό», σπεύδει να πει ο κ. Ροζακέας. «Σήμερα το 65% του κύκλου εργασιών του Ομίλου γίνεται στο εξωτερικό. Αυτό ολοένα θα αυξάνεται διότι στόχος μας είναι να προσθέσουμε κι άλλα business εκεί», προσθέτει.

«Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει και μία νέα δομή του Ομίλου με πιθανή μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό μέσω πχ μίας Holding Company;», τον ρωτάμε. «Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Αυτά συνήθως γίνονται ότι πλέον ο Οργανισμός γίνεται πολύπλοκος και αναγκαστικά πρέπει να δημιουργήσει οργανωτικές δομές», απαντά.

Διαβάστε ακόμα:

Εκτός τραπεζών πάνω από 3.000 υπάλληλοι μέσα σε έναν χρόνο – «Λουκέτο» σε 150 καταστήματα

Deutsche Bank: Θα συνεχιστεί η πτώση των μετοχών – Aσπίδα στον πληθωρισμό τα ακίνητα

Δίχως «φρένα» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Άλμα στο 10,7% τον Μάιο