Σπάει όλα τα αναχώματα η «εισβολή ακρίβειας» σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν εναρμονισμένο πληθωρισμό 10,7% για τη χώρα μας, κάτι που προμηνύει ότι ο Εθνικός Δείκτης Τιμών που θα ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να ξεπερνά το 11% ή και 11,5%.

Το πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός αρχίζει σταδιακά να «ριζώνει» και γίνεται… εγχώριος. Κάτι που φρενάρει τελικώς και την προοπτική ανάκαμψης, καθώς θα “καταβροχθίζει” εισόδημα και κατανάλωση ακόμα και όταν θα πάψει η ΕΕ να “εξάγει” τρισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό ΑΕΠ προς τρίτες χώρες. Και απειλεί έτσι να οδηγήσει στον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει ήδη πανευρωπαϊκά –και μένει να φανεί αν θα αποδειχθεί ότι ξεκίνησε να συμβαίνει πια και στην Ελλάδα!

Από την τάση που θα διαφανεί σε λίγες μέρες, όταν ανακοινωθούν και τα νεότερα στοιχεία του «εθνικού» πληθωρισμού του Μαΐου, θα κριθεί αν η ακρίβεια στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή ή, αντιθέτως, αν υποχώρησαν πλήρως τελικά όλα τα αναχώματα απέναντι στην εισαγόμενη κρίση ακρίβειας.

«Κορυφή» του παγόβουνου

Όπως και για την Ελλάδα, εκείνο που «τρομάζει» τους πιο πολλούς από τα χθεσινά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, είναι η εκτίμηση για πληθωρισμό-τέρας 8,1% τον Μάιο για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου όμως, που οφείλεται πρωτίστως στη διεθνή ενεργειακή κρίση που συνεχίζεται και εντείνεται μήνα με το μήνα (ετήσια αύξηση τιμών ενέργειας +39.2%, έναντι 37.5% του Απριλίου) αλλά και στην διεθνή επισιτιστική κρίση, καθώς καταγράφεται ετήσια αύξηση στα νωπά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα (δημητριακά, κρέας κλπ) κατά 9,1% σε ετήσια βάση, μετά από ένα ξέφρενο «κρεσέντο» διεθνών αυξήσεων όλους τους προηγούμενους μήνες (+4,7% τον Δεκέμβριο, +5,2% τον Ιανουάριο, +6,2% τον Φεβρουάριο, +7,8% τον Μάρτιο και +9,2% τον Απρίλιο).

Τι δείχνει ο «δομικός» πληθωρισμός

Ακόμα και αν εξέλειπαν πλήρως οι εξωγενείς ανατιμήσεις αυτές (αν δηλαδή έληγε ξαφνικά ο πόλεμος και η ενεργειακή ακρίβεια, ενώ επέστρεφαν η ειρήνη και η ομαλότητα στην Ευρώπη) τότε και χωρίς τις θηριώδεις αυτές αυξήσεις, ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα «έτρεχε» και πάλι με το λίαν επιβλητικό και μεγαλοπρεπές 4,4%!

Αυτές οι ανατιμήσεις ακριβώς αποτελούν τον «πυρήνα» του πληθωρισμού (core inflation) που δείχνουν πως η ακρίβεια στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει. Όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, τόσο «ριζώνει» και εξαπλώνεται αντί να αποκλιμακώνεται ο δομικός πληθωρισμός.

Και στην περίπτωση της Ελλάδος, μπορεί ο δομικός πληθωρισμός ως τον Απρίλιο να ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικός εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη, η συνέχιση και εξάπλωση όμως της «πυρκαγιάς» στην ΕΕ έχει ήδη δείξει ότι τελικά φτάνει μέχρι και την «καρδιά» της ελληνικής αγοράς και οικονομίας: στην ΕΕ το 50% του πληθωρισμού, είναι ο δομικός πληθωρισμός! Και αυτό συμβαίνει ήδη εδώ και τουλάχιστον 5 μήνες.

Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί;

Και χωρίς καύσιμα, ψωμί και τρόφιμα, όλα όσα πληρώνει καθημερινά ο Ευρωπαίος καταναλωτής για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες (χωρίς να υπολογίζει δηλαδή κανείς εξωγενείς ή συγκυριακές και έκτακτες συνθήκες όπως διεθνείς τιμές, πολέμους, θεομηνίες και λοιπές καταστροφές ή ελλείψεις παραγωγής κ.λπ.) αυξάνονται αλματωδώς κάθε μήνα: από 2,4% τον Ιανουάριο (με συνολικό τιμάριθμο 5,1%), σε 2,9% τον Φεβρουάριο (συνολικός Τιμάριθμος 5,9%), σε 3,2% τον Μάρτιο (με Εν. Τιμάριθμο 7,4%) και 3,9% τον Απρίλιο (επίσης με Εν. Τιμάριθμο 7,4%), πριν κτυπήσει νέα «κορυφή» τον Μάιο στο 4,4% (και Εν. Τιμάριθμο 8,1%).

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία Απριλίου από την ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση-ρεκόρ του Εθνικού Δείκτη Καταναλωτή κατά 10,2%, σχεδόν το 85%-90% των επιβαρύνσεων αποτελούσαν συγκυριακές αυξήσεις. Αν δηλαδή ξαφνικά αυτές εξέλιπαν, η Ελλάδα θα είχε ραγδαία πτώση του πληθωρισμού, πολύ ταχύτερη από άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.

Όπως είχε αναδείξει το newmoney.gr με βάση τα ίδια στοιχεία, από τις σχεδόν 10,20 μονάδες  που μετρήθηκε η αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο 2022:

  • τρόφιμα, ψωμί και δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά, έλαια και λίπη, φρούτα και λαχανικά, επέφεραν αύξηση 2,18 μονάδων από μόνα τους
  • το Ηλεκτρικό ρεύμα (που είχε ετήσια αύξηση 88,8% λόγω Φυσικού Αερίου) πρόσθεσε 3,40 μονάδες.  Δηλαδή και τίποτε άλλο να μην είχε αυξηθεί, θα υπήρχε αυτομάτως Τιμάριθμος 3,40% στη χώρα
  • 1,28 μονάδες προστέθηκαν επίσης λόγω αύξησης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση 65% έναντι του Απριλίου 2021)
  • 0,29 μονάδες προστέθηκαν επιπλέον λόγω φυσικού αερίου (είχε αύξηση 123% αλλά δεν έχει ακόμα την ίδια διάδοση και βαρύτητα που έχουν στα ελληνικά νοικοκυριά που καταναλώνουν πετρέλαιο και ρεύμα για να ζεσταθούν) ,
  • 1,61 μονάδες επιπλέον ήταν η επιβάρυνση από τα υγρά καύσιμα και λιπαντικά (ετήσια αύξηση 29%).

Συνολικά συνεπώς, Ενέργεια-Καύσιμα και Τρόφιμα συνέθεταν για την χώρα μας έναν εξωγενή ή παροδικό πληθωρισμό ύψους 8,8%, ο οποίος συνδέεται με έκτακτα γεγονότα (πόλεμος, αναταραχή ή έλλειψη στην αγορά, κακοκαιρία ή άλλο πλήγμα στην παραγωγή κ.λπ.) που δεν είχε εγκατασταθεί μόνιμα -ακόμα τουλάχιστον- στην ελληνική αγορά. Χωρίς αυτά, η επιβάρυνση από όλες τις αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες για όλη την υπόλοιπη εγχώρια αγορά, δεν θα ξεπερνούσαν το 1,5% ή 2% το πολύ.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάκτωρ: Προχωρά η διαδικασία για τη δημόσια πρόταση της Reggeborgh

Οι εφοπλιστές που μπαίνουν στην ενέργεια, τα σχέδια της Motor Oil με τους Σαουδάραβες, οι νέες δουλειές των ΕΛΠΕ και οι εφοριακοί που… τράκαραν με τον Πιτσιλή

Πλειστηριασμοί: «Επώνυμα» ακίνητα, σκάφη και… υπόσκαφα βγαίνουν στο σφυρί (pics)